Danas djeca imaju tablete, telefone, kompjutere, pametne satove i mnoge druge uređaje, bez kontrole roditelja. Da li je to dobro po dijete?

Kako ne bi došlo do internet nasilja , roditelji treba da provjeravaju sadržaj koji djeca gledaju/čitaju, kako ne bi došlo do internet nasilja.
Nasilje na internetu ( cyberbullying ) je oblik nasilja koje nastaje upotrebom digitalnih tehnologija. Može se odvijati na različitim društvenim platformama. To je ponašanje koje se ponavlja, koje za cilj ima da uplaši, naljuti, povrijedi ili osramoti osobe koje su napadnute. Digitalno nasilje podstiče grupnu mržnju, uznemiravanje, praćenje, urušavanje privatnosti, vrijeđanje na bilo kojoj osnovi, kao i širenje neprimijernih i uvredljivih komentara na račun druge osobe. Nasilje putem interneta može da se ispoljava na različite načine. Najrasprostranjeniji oblici digitalnog nasilja su prijetnje, uznemiravanje, ucjenjivanje, zloupotreba ličnih podataka ili fotografija, kao i različite prevare putem interneta.
Koje su posledice digitalnog nasilja?
Kada iskusiš online nasilje, možeš se osećati kao da te svi napadaju, čak i unutar tvog doma. Može da ti se čini kao da nema pomoći. Posledice mogu da traju dugo i da na različite načine utiču na osobu:
Mentalno – osećaj uznemirenosti, neprijatnosti, neadekvatnosti, ljutnje.
Emocionalno – osećaj srama ili gubitak interesovanja za stvari u kojima je osoba pre uživala
Fizički – umor (gubitak sna) ili simptomi poput bolova u stomaku i glavobolje
Digitalno nasilje pojačava stres i patnju u svakodnevnom životu. Izloženost digitalnom nasillju povezana je sa depresijom i niskim samopouzdanjem.
Digitalno nasilje može da utiče na nas na više načina. Međutim, ono se može prevazići i osoba može da povrati svoje samopouzdanje i zdravlje.
Sa kim razgovarati ako ste žrtva nasilja na internetu?
Ukoliko ste žrtva nasilja na internetu, potrebno je razgovarati sa roditeljima, sa osobom u koju imate povjerenja, a mozete razgovarati i sa stručnim licem kao što je pedagog ili psiholog.
Savjeti:
•ne davati svoje lične podatke putem interneta
•postoji mogućnost da vam se predstavlja lažni profil, u tom slučaju ne treba imati bilo kakvu komunikaciju sa tom osobom
•zaštitite svoje podatke
•ukoliko ste žrtva tražite pomoć starije osobe
Rješavanje problema prije svega počinje od roditelja, preko škole, pa sve do državnih institucija koji bi inicijativama i zakonima trebalo da regulišu ovu oblast.
Nemojte da krijete ukoliko imate ovakav problem, već razgovarajte sa nekim, borite se za svoju privatnost. Ali nikada ne vraćajte uvrjedama i ucjenama!
Tekst pripremila : Jelena Tepavčevic iz D models novinarskog tima