Stalno ste pod pritiskom, obaveza milion, ništa ne stižete, imate probleme u privatnom životu jednom riječju izloženi ste stresu.
Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se izborite sa tim.

1. Idite na desetominutnu šetnju

Iako će vam bilo kakva šetnja pomoći da razbistrite glavu i podignete nivo endorfina, što smanjuje nivo hormona stresa, razmislite o šetnji u parku ili nekom drugom području sa zelenilom što vam tijelo može staviti u stanje meditacije.

2. Duboko dišite

Oni koji praktikju jogu znaju da dah-poznat kao pranajama ili ”životna sila” igra važnu ulogu u njegovanju tijela, a medicinski naučnici se slažu.

3. Žvačite žvaku

Prema studiji iz 2008. godine žvakanje žvake može vam ublažiti tjeskobu, poboljšati budnost i smanjiti stres tokom multitaskinga (obavljanja nekoliko poslova istovremeno).

4. Pogledajte viralni video

Smijeh je dobra tehnika za relaksaciju. Čak iako ne doživite neki video koji su vam poslali kao smiješan, samo očekivanje da on može biti takav zapravo će vam povećati nivo endorfina.

5. Pojedite bananu ili krompir

Banana ili krompir sadrže kalijum, a kalijum pomaže pri regulaciji krvnog pritiska koji se podiže dok smo pod stresom.

6. Slušajte muziku

Iako klasična muzika ima posebno umirujući učinak, odnosno usporava rad srca, smanjuje krvni pritisak i smanjuje nivo hormona stresa, bilo koja muzika koju volite preplavit će vaš mozak neurohemikalijama od kojih se osjećate dobro poput dopamina.

7. Udaljite se od ekrana

Prema studiji fakulteta u Göteborgu neprekidno korišćenje računara povezano je sa stresom, gubitkom sna i depresijom kod žena, a korišćenje računara kasno u noći sa stresom i kod muškaraca i kod žena. Stoga, pobrinite se da uzimate česte pauze tokom korišćenja računara te ga pokušajte isključiti bar sat vremena prije spavanja.

8. Kupite sebi biljku

Biljke vam mogu pomoći da se smirite.

9. Poklopite slušalicu i isključite mobilni telefon

Telefoni izazivaju stres, a razgovaranje na taj način može podići i vaš krvi pritisak.

10. Nađite se s najboljim prijateljem ili prijateljicom

Prijatelji nisu tu samo radi zabave. Naime, prema studiji koja je sprovedena na djeci vaši najbliži prijatelji mogu smanjiti proizvodnju kortizola, a psiholozi se slažu da isto važi i za odrasle.