južnoafrički soj u sloveniji

U Sloveniji je zvanično potvrđen prvi slučaj zaraze južnoafričkom varijantom covid-19 infekcije, saopštio je u petak slovenački ministar zdravlja Janez Poklukar.

Zaraza južnoafričkim sojem virusa registrovana je kod ljekara zaposlenog u Kliničko bolničkom centru u Mariboru, koji je prošle nedjelje s još nekoliko osoba iz Slovenije boravio u Namibiji, a u ponedjeljak je bio na radnom mjestu, prenela je Hina.
“Još dvije osobe koje su s njim bile u Africi takođe su zaražene, vjerovatno istom varijantom koronavirusa, a još nekoliko osoba koje su s njima bile u kontaktu poslato je u karantin” ,kazao je Poklukar.
Trenutno, zbog tog slučaja nisu potrebne posebne mjere, a epidemiološka služba garantuje da su svi visoko rizični kontakti u karantinu.
Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova u petak je ponovo upozorilo građane da im ne preporučuje rizična putovanja u inostranstvo, a sumnja se da je veći broj zaraza na zapadu Slovenije povezan s takozvanim britanskim sojem virusa koji se tamo proširio iz Italije, prenijeli su slovenački mediji.
Izvor: Agencije