Juniorska košarkaška reprezentacija Crne Gore poražena je danas od Letonije 70:61 (33:31) u prvom kolu B grupe Evropskog prvenstva u grčkom Volosu. Nikšićanin Gordan Glomazić postigao je 2 poena.

Crna Gora je krenula silovito i preko Popovića i Bakića povela 6:0.

Letonci su se međutim ubrzo trgli i počela je rezultatska klackalica koja je trajala do velikog odmora: nakon prve četvrtine naši rivali su imali poen viška (16:17), da bi Crnogorci u finišu druge serijom 5:0 stigli do plus 4 (29:25).

Ipak, Letonija je sa par dalekometnih hitaca ponovo preokrenula i prvo poluvrijeme zaključila sa viškom od 2 poena (31:33).

Letonija je u prvih 20 minuta svoju igru bazirala na šutu iza linije 6,75m (13 pokušaja), dok su se izabranici Boška Radovića prevalentno oslanjali da unutrašnju igru i kvalitet Popovića (14 poena) i Radonjića (6 poena).

Popović je i u trećoj dionici, koju je okarakterisao veliki broj promašaja i grešaka na obje strane, bio jedina svijetla tačka u napadu našeg državnog tima. Centar Budućnosti je postigao 8 od 14 poena Crne Gore, koja je tako pred odlučujući kvartal uspjela da poravna rezultat na 45:45.

Isti igrač je, uz povremeni bljesak Bakića, bio jedini raspoloženi igrač juniorske selekcije Crne Gore i u prvom dijelu odlučujuće četvrtine, što je bilo nedovoljno protiv Letonaca , koji su na našoj polovini uključili više igrača i nakon dvije trojke Kohsa poveli 53:59 u 35. minutu.

Kohs je svoju ličnu seriju nastavio sa još dvije trojke i zakucavanjem uz faul (pogodio dodatno bacanje), pa je semafor u sali u Volosu u 39. minutu pokazivao rekordnih plus 10 u korist Letonije (58:68).

Indisponirani Crnogorci, oslabljeni neigranjem povrijeđenih Čarapića i Rauta, do kraja meča su uspjeli da postignu još samo tri poena, pa su Letonci lagano priveli meč kraju u svoju korist. Konačan rezultat 61:70.

Najefikasniji u crnogorskoj reprezentaciji bio je Popović sa 28 poena, dok je dvocifren bio još samo Bakić sa 10 pogodaka.

U pobjedničkoj ekipi Kohs je postigao 18 poena, 16 uz 10 skokova ih je dodao Raimo, a 13 Zoriks.

Radovićevi puleni su danas za tri poena šutirali mizernih 6,7 posto (1/15), promašili su 9 slobodnih bacanja (14/23), imali su 7 skokova manje od Letonije (33/40) i izgubili  čak 21 loptu.

Crna Gora se sjutra u drugom kolu u 18 sati sastaje sa selekcijom Njemačke, dok će protivnik u trećem kolu biti Srbija.

Z.N.