Porodica pelikana u NP Skadarsko jezero uvećana je za 150 mladih jedinki. To su pokazali rezultati upravo završene sezone gniježđenja ovih ptica u NP Skadarsko jezero.
“Kao nikada do sada otkad se vrši monitoring brojnosti i stanja zaštićene ptičje vrste, porodica pelikana, uvećana je za 150 mladih jedinki. To su pokazali rezultati upravo završene sezone gniježđenja ovih ptica u NP Skadarsko jezero u Specijalnom rezervatu Pančeva oka, saopšteno je Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore JPNPCG.
Kako navode, imajući u vidu mjere konzervacije koje sprovodi JPNPCG u saradnji sa nadležnim institucijama i organizacijama kada je riječ o očuvanju pelikana, ovako lijepa vijest o brojnom podmlatku i ne može da čudi.
“Populacija pelikana posljednjih godina je stabilna usled implementiranja mjera za konzervaciju staništa, te je trend populacije pozitivan. Nacionalni parkovi Crne Gore su u saradnji sa partnerima, u više navrata, postavljali platforme za gniježđenje pelikana u cilju poboljšanja uslova za njihovo gniježđenje što je rezultiralo povećanjem brojnosti gnijezdećih parova”, dodaju JPNPCG.
Ističu da je prošle godine u okviru programskih aktivnosti aktivirana specijalna kamera koja u realnom vremenu prikazuje stanje na gnijezdilištu.
“Ova aktivnost kojom se na najbolji način, bez uznemiravanja, prati kolonija pelikana, u ranijem periodu je implementirana u sklopu projekta ‘Wetland management of Dalmatian Pelican Conservation in the Mediterranean Basin’, koji su sprovodile domaće partnerske organizacije u saradnji sa francuskom NVO Noe Conservation”, saopšteno je iz JPNPCG.
Ističu da je u planu i postavljanje osmatračnica za posmatranje ptica na dvije lokacije u NP Skadarsko jezero u okviru PACON projekta koji JPNPCG realizuje u saradnji sa partnerima iz regiona.
“Redovni monitoring biodiverziteta značajnih vrsta, pa tako i monitoring ornitofaune, sprovodi se u okviru Programa upravljanja NP Skadarsko jezero za 2021. godinu, odnosno petogodišnjeg Plana upravljanja za period 2021-2025. godina”, zaključuju iz JPNPCG.
Izvor: CDM