Jovan DRagović, atletičar, veteran

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rođen je 1939. godine u Dragovića Polju, opština Kolašin. Atletikom se počeo baviti poslije vojske uporedo sa fudbalom. Posle jedne atletske ulične trke u Baru gdje je pobijedio doživio je povredu koljena i posle se okrenuo rekreativnom bavljenju fudbalom.
Životni put ga dovodi u Željezaru “Boris Kidrič” u Nikšiću, gdje radi u Čeličani kao Topilac na najtežim radnim mjestima u tri smjene.
1984. godine u svojoj 44 godini vraće se svojoj staroj ljubavi atletici. Tada obnavlja AK “Čelik”, koji postaje jedan od namasovnijih atletskih klubova u Crnoj Gore.
U AK “Čelik”, bio je takmičar i trener do 2014. godine kada prestaje sa bavljenjem atletikom.
U svojoj 30 godina dugoj karijeri je postigao kao takmičar vrlo zapažene rezultate u veteteranskoj i seniorskoj konkurenciji.
Zanimljivo je da se kao veteran uspješno nosio i sa seniorima.
Istrčao 50 maratona i preko 50 polumaratona, 27 puta je bio prvak Balkana na stazi i u krosu, u Malmeu 1996. godine je postao prvak Evrope.
U svojoj 55 godini to jest 1994. godine u Sofiji na Balkanskom prvenstvu na 10.000 m istrčao je za 37:36,73 min osvojio je zlatnu medalju i postavio rekord Balkana za svoju kategoriju. U Varaždinu je šestostruki pobjednik ulične noćne trke, na Kozari je pobjeđivao tri puta a u Sremskoj Mitrovici 10 puta, višestruki je pobjednik Kroseva Borbe i Politike, višestruki pobjednik uličnih trka u Podgorici, Danilovgradu, Beogradu, Trebinju, Zagrebu.., osam puta je stajao na pobjedničkom postolju Beogradskom maratona, 17 puta je istrčao Podgorički maraton, biran među 10 najboljih sportista Nikšića.
Imao je zvanje međunarodnog atletskog sudije i nosilac licence atletskog trenera. Učestvovao na maratonima u Parizu, San Michelu, Bariu, Rimu itd.
Osmislio je “Novogodišnu uličnu trku” po ugledu na Sao Paulo u Nikšiću i uspješno je organizovao 20 godina. Takođe je i više puta organizovao uličnu trku povodom dana Željezare.
Kao veteran je istrčao rezultate za divljenje sa kojima bi mu i pozavidjeli i mnogi seniori. Tako u Baru u svojoj pedesetoj godini, 1989. god trči 1000 m za 2:53,00 min u 11 sati a izjutra a u 7 sati je izašao iz treće smjene 1997. god.
U pedeset osmoj godini na Podgoričkom maratonu trči maraton za 03:10:52 min. 2003. godine u svojoj šesdeset četvrtoj godini trči isti maraton za 3:19,57 min a svoj poslednji maraton trči u Podgorici u šesdeset devetoj godini za 3:55,58 min.
Za troideset godina bavljenja atletikom pretrčao je preko 130.000 km što znači da je korakom obišao zemljinu kuglu više od tri puta.
ASCG je vrednovao njegove rezultate i aktivnosti koje su doprinijele razvoju Crnogorske atletike i nagradio ga Zlatnom plaketom povodom pedeset godina ASCG.

 

Jovan DRagović, atletičar, veteran