Predstavnici akademske zajednice Univerziteta Crne Gore nastojali su da tokom pandemije izazvane virusom COVID 19, budu na raspolaganju crnogorskoj društvenoj zajednici, kroz humanitarne aktivnosti. Među njima je i direktor Centra informacionog sistema Univerziteta Crne Gore Miodrag Zarubica. On je od Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore dobio Zahvalnicu za podršku davalaštvu krvi tokom epidemije Korona virusa.


Zarubica je redovni davalac krvi i do sada je 25 puta dao krv.

„Znate da vaše malo može nekom značiti puno i da u presudnim trenucima može pomoći ljekarima u njihovoj misiji da nekom sačuvaju život, onda je i priznanje koje dolazi od medicinskog osoblja velika čast. Nadam se da će i ovakakav vid priznanja biti podstrek drugima da se pridruže aktivnosti“, kazao je Zarubica.

Akcije dobrovoljnog davalaštva krvi su dio Akademskog kalendara, u kojima učestvuju svi predstavnici akademske zajednice, samoinicijativno, ili u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

Nedavno su priznanje za humanost dobili i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore od Zavoda za transfuziju krvi, koji su pored dobrovoljnog davalaštva krvi, aktivno volontirali u Call centru Instituta za javno zdravlje. Akcije davalaštva organizovali su u prethodnom periodu i studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i Biotehnički fakultet.

Tokom pandemije, volonterizam je bio izražen i među profesorima i studentima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta, tako što su učestvovali u koordinisanoj akciji i pomoću 3D štampača pravili zaštitne vizire i dostavljali ih svim crnogorskim domovima zdravljImagea.

Značajan je i kreativan doprinos oko 50 studentkinja Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koje su podržale kampanju “Ostani doma” pokretanjem Fejsbuk i Instagram stranica na kojima roditeljima predstavljaju svoje praktične ideje za edukativne igračke i aktivnosti za djecu predškolskog uzrasta.

Univerzitet Crne Gore nastoji i da njeguje kulturu volonterizma i humanizma te da članovi njegove akademske zajednice koji se na ovaj način odužuju društvu budu prepoznati, uz poziv svim ostalima da slijede njihov primjer.

Izvor: UCG