Kineski izvoz porastao je 15,7 odsto u odnosu na mart prethodne godine, dok je uvoz ostao nepromijenjen zbog strategije “nula kovida” koju sprovodi vlada, pokazali su danas objavljeni podaci.
Izvoz je porastao na 254,8 milijarde eura uprkos mjerama protiv korona virusa u Šangaju i drugim industrijskim centrima zbog kojih fabrike smanjuju proizvodnju, dok je uvoz porastao za manje od jedan odsto, na 211 milijardi dolara.
Broj inficiranih korona virusom u Kini je relativno nizak, ali je vlada strategijom “nula kovida” zatvorila većinu od 25 miliona stanovnika Šangaja u kućni karantin do kraja marta i zabranila pristup nekim proizvodnim centrima.
Ograničenja zbog virusa izazvala su strahove od remećenja globalnog tržišta, međutim, kineski zvaničnici kažu da luke funkcionišu, ali da su proizvođači automobila i druge fabrike smanjili proizvodnju zbog poremećaja u snabdijevanju.
Ekonomski rast je u posljednjem kvartalu 2021. godine pao na četiri odsto dok je cijele prošle godine iznosio 8,1 odsto.
Izvoz u SAD je porastao je 22,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno na 43,6 milijarde eura uprkos dugoročnih povećanja carina zbog sukoba oko tehnoloških ambicija Pekinga, a uvoz iz Amerike je porastao za 11,5 odsto, na 14 milijardi eura.
Uvoz iz Rusije, glavnog dobavljača gasa, pao je za 26,4 odsto u odnosu na godinu ranije, na 7,2 milijardi eura a izvoz je pao za 7,7 odsto, na 3,5 milijardi eura.
Iako je Peking kritikovao trgovinske i finansijske sankcije koje su SAD, Evropa i Japan uveli Moskvi zbog njenog napada na Ukrajinu, izgleda da im se kineske kompanije pridružuju u pokušavaju da se zaštite od mogućih gubitaka u poslovima sa Rusijom.
Čini se da će trgovina i proizvodnja vjerovatno pretrpjeti veći uticaj ovog mjeseca zbog zatvaranja većine preduzeća u Šangaju i obustave pristupa Guangdžouu, proizvodnom centru na jugu, i industrijskim centrima Čangčuna i Djilina na sjeveroistoku.
Izvoz u Evropsku uniju pao je 9,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 41 milijardu eura, dok je uvoz smanjen za 41,6 odsto, na 22,4 milijarde eura.

Izvor: RTCG