vakcine

Evropska unija objavila je izveštaj o širenju dezinformacija u vezi sa koronavirusom u kome se navodi da ruski i kineski mediji vode kampanje dezinformisanja tokom kojih sistematski pokušavaju da “posiju nepovjerenje” u zapadne vakcine s ciljem da podijele Zapad.

U izveštaju, koji se odnosi na period od decembra 2020. do aprila 2021. godine, tvrdi se i da je sa zvaničnog Tviter naloga ruske vakcine Sputnjik V pokušano da se ugrozi povjerenje javnosti u Evropsku agenciju za ljekove (EMA), dok je Kina promovisala svoje vakcine kao globalno javno dobro i “predstavljala ih kao pogodnije za zemlje u razvoju i Zapadni Balkan”.
Kako se dalje navodi u studiji EU, koju je objavio ogranak za borbu protiv dezinformacije bloka, koji je dio podružnice za spoljnu politiku Evropske službe za spoljne poslove, državni mediji dvije zemlje su u ovom periodu širili na internetu lažne vijesti na više jezika sa senzacionalizmom, pišući o zabrinutosti za bezbjednost vakcina.
Na taj način, kako se dalje tvrdi, oni su neosnovano doveli u vezu vakcine i smrtne slučajeve u Evropi i promovisali ruske i kineske vakcine kao superiorne, prenosi Rojters.
AP se u svom izvještaju fokusira na Rusiju, te navodi da u njemu piše da je Rusija, uz pomoć ministarstava, kompanija i medija naklonjenih Kremlju, pokrenula veliku kampanju za promovisanje vakcine “Sputnjik V” i da je širila lažne vijesti da Zapad i EU pokušavaju da umanje značaj te vakcine.
“Ruska kampanja za promovisanje vakcine Sputnjik V ubrzala se i razvila u pristup u koji je uključena cijela vlada, uključujući državne vlasti, državne kompanije i državne masovne medije u gotovo svakodnevnim intervencijama”, navodi se u izveštaju.
Stučnjaci EU za dezinformacije optužili su medije naklonjene Kremlju, uključujući zvaničan nalog na Tviteru Sputnjik vakcine, da pokušavaju da podriju povjerenje javnosti u EMA i bace sumnju na njene procedure i političku nepristrasnost.
U izvještaju se tvrdi da izgleda da je plan bio da se podrije i fragmentiše zajednički evropski pristup u obezbjedjivanje zaliha vakcina.
EMA je prošlog mjeseca započela proces razmatranja ruske vakcine Sputnjik V, ali još nije odobrila njenu upotrebu.
Ruski fond za direktne investicije za sada nije odgovorio na zahtjev za komentar, dodaje AP.
Izvor: Pobjeda