NKT

Nacionalno koordinaciono tijelo NKT je, imajući u vidu dramatično povećanje broja inficiranih od COVID 19 u više država regiona i broj novoinficiranih u Crnoj Gori, donio odluku o obaveznom nošenju zaštitnih maski na svim javnim mjestima. Osim toga NKT je donio odluku i da je ulazak iz BiH u Crnu Goru od danas moguć za građane Crne Gore, BiH i država sa liste IJZ uz negativan PCR test akreditovane laboratorije iz BiH koji nije stariji od 48 časova.

Naredba stupa na snagu danas..
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je kazao da je većina aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gor importovana iz Srbije tako što su, kako je rekao, neodgovorni pojedinci ušli u Crnu Goru preko Bosne i Hercegovine BiH.
“NKT je stoga donijelo odluku da IJZ privremeno izuzme BiH sa liste država iz kojih se u Crnu Goru ulazi bez mjere institucionalne izolacije. Ulazak iz BiH od danas moguć za građane Crne Gore, BiH i država sa liste IJZ uz negativan PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimim 48 časova”, saopšteno je iz Valde.
Mjera, će kako dodaju, biti na snazi dok Crna Gora i BiH ne dogovore procedure razmjene informacija o kontroli osoba koja preko BiH dolaze u Crnu Goru dolaze iz trećih država.
Juče je u Crnoj Gori registrovano sedam novih slučajeva koronavirusa, pa je broj aktivno oboljelih porastao na devet.
Četiri novooboljelih su iz Podgorice, a po jedan sa Cetinja, iz Rožaja i Berana.