Istraživanje javnog mnjenja koje je Ipsos sproveo krajem maja pokazalo je da su se u Crnoj Gori za vrijeme korona virusa najmanje nosile rukavice i izbjegavao kontakt s najbližima, a skoro svaki četvrti građanin kazao je da ne drži distancu od sagovornika.

To je, kako tvrde u istraživanju, radilo nešto manje od polovine građana.

Skoro svi građani (96 odsto) Crne Gore kažu da su informisani o ovoj temi, a procenat onih koji su zabrinuti da bi oni lično ili njima bliske osobe mogli da se zaraze pao je sa 81 odsto u martu na 56 odsto na kraju maja.

Kada bi se razvila vakcina protiv korona virusa, trećina građana Crne Gore bi se vakcinisala, a to su uglavnom građani koji su više zabrinuti zbog rizika da se zaraze ovim virusom, dok je među njima više onih koji imaju hronične bolesti i kojima ovaj virus predstavlja mnogo ozbiljniju prijetnju po zdravlje.

Najveći broj građana, kako se navodi u istraživanju, primjenjuje samo dvije mjere ‒ češće pranje ruku i nošenje maski (80 odsto), što ukazuje da je držanje distance od jedan do tri metra od sagovornika mjera koja je građanima najveći izazov od tri preventivne mjere koje su preporučene tokom posljednjih sedmica.

Istraživanje je pokazalo da skoro dvije trećine građana Crne Gore navodi da su se tokom ovog perioda osjećali mirno i srećno. Ipak, svaki peti građanin bio je ljut, a nešto manje od petine je osjećalo strah, tugu i usamljenost.

Kod građana koji imaju hroničnu bolest češće su se javljale emocije kao što su ljutnja, usamljenost, strah i tuga. Nešto manje od jedne trećine se dosađivalo, a među njima su češće mlađi ljudi i građani koji su u većoj mjeri konzumirali duvan tokom ovog perioda. Tačnije, svaki drugi građanin koji kaže da se dosađivao konzumirao je duvan, dok je to isto radilo oko dvije petine građana na nivou cijele zemlje.

Preko polovine građana Crne Gore kaže da su od početka krize izazvane korona virusom svakodnevno jeli svježe voće i povrće.

Međutim, većina građana je tokom ovog perioda konzumirala nezdravu hranu poput slatkiša i slanih grickalica, dok je svaki treći jeo brzu hranu popit pice, pomfrita, hamburgera i pio alkohol, a nešto manje od polovine je konzumiralo gazirana pića. Građani koji imaju hronične bolesti češće navode da nisu konzumirali slatkiše, gazirana pića i slične nezdrave proizvode.

Blizu polovine građana planira da u narednih nedjelju dana započne s redovnim šetnjama, preko dvije petine da se vide s porodicom i prijateljima, dok jedna četvrtina namjerava da započne s dijetom ili da smanji ishranu.

Osam od deset građana smatra da Crna Gora treba da otvori svoje granice. Sedam od deset građana bi putovalo tokom ljeta na destinacije po Crnoj Gori, dok skoro dvije trećine građana ne namjerava da putuje turistički u inostranstvo tokom ljeta. Građani koji imaju hroničnu bolest u većoj mjeri navode da ne namjeravaju tokom ljeta da putuju turistički ni po Crnoj Gori niti u inostranstvo.

Takođe, svaki drugi građanin smatra da se korona virus neće vratiti ove godine, ali većina vjeruje da će virusi nalik koronavirusu biti uobičajena pojava u narednih deset godina.

Skoro dvije trećine građana vjeruje da će se uskoro razviti vakcina protiv korona virusa, a sedam od deset građana Crne Gore smatra da su vakcine jedan od najboljih izuma medicine, zahvaljujući kojem su mnoge zarazne bolesti iskorijenjene.