Crna Gora može biti značajan činilac u oblasti energetike, ne samo u okruženju, već i šire, a korišćenjem hidropotencijala može se učiniti značajan pomak u tom sektoru, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja energetike PKCG su agenciji Mina-business kazali da se tu prije svega misli na gradnju velikih hidroenergetskih objekata.

„Zakon o energetici, u koji su ugrađeni elementi savremenog evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, donijet je u januaru prošle godine. Slijedom toga, Distribucija je izdvojena iz Elektroprivrede (EPCG) i time postala posebno preduzeće“, dodali su predstavnici PKCG.

Oni su ocijenili da je prošlu godinu u sektoru energetike obilježilo potpisivanje Ugovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

„Nakon kompleksnih i dugotrajnih rasprava, u septembru je potpisan ugovor sa češkom kompanijom Škoda. Nadamo se da će uskoro biti prevaziđen problem na realizaciji tog konkretnog projekta, nastao zbog izmijenjenih zahtjeva EXIM banke“, naveli su iz PKCG.

Dio izgradnje, na crnogorskoj teritoriji, podmorskog energetskog kabla, koji spaja Crnu Goru i Italiju, kako su ocijenili, predstavlja važnu aktivnost koja se realizovala u sektoru energetike u prošloj godini.

„Taj projekat je veoma značajan ne samo za nas, već i region, s obzirom da će njegovom realizacijom viškove električne energije biti moguće plasirati ne samo tržištu Italije, već i šire. Realno je, i po osnovu tranzita, očekivati značajan prihod“, saopštili su iz PKCG.

Oni su kazali i da je Direkcija za ugljovodonike Ministarstva ekonomije raspisala tendere i izabrala ponuđače koji će istraživati postojanje nafte i gasa na crnogorskom primorju, odnosno ući u njihovu eksploataciju.

„Skupština je dala saglasnost na ugovore po raspisanom tenderu za četiri bloka konzorcijumu koji čine Eni i Novotek, odnosno za dva bloka kompaniji Energan. Očekuje se da ostali blokovi budu istraženi po istom modelu i da se što veći broj kompanija uključi u ovaj proces“, smatraju u PKCG.