Svjetski dan seksualne i reproduktivne svijesti obilježen je u Crnoj Gori uz naglasak na važnost edukacije i prevencije.

Institut za javno zdravlje (IJZ) u Crnoj Gori izrazio je zabrinutost zbog nedovoljne registracije i prijavljivanja seksualno prenosivih infekcija, što otežava sagledavanje stvarnog obima problema. Povodom Svjetskog dana seksualne i reproduktivne svijesti, istaknuli su važnost pružanja adekvatnih informacija mladima o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, kao i o metodama kontracepcije i planiranju porodice.

 

IJZ je upozorio da su seksualno prenosive infekcije među najčešćim infektivnim bolestima u svijetu, ali da nedostatak jasnih podataka o njima u Crnoj Gori otežava adekvatnu prevenciju i liječenje. Istaknuli su da ove infekcije mogu imati ozbiljne posljedice po reproduktivno zdravlje, uključujući sterilnost, maligne bolesti i pobačaje.

 

Edukacija, redovni pregledi i rano testiranje ključni su za sprečavanje širenja infekcija i razvoja komplikacija, naglasili su iz IJZ-a. Posebno su istakli važnost testiranja i liječenja partnera inficiranih osoba, kako bi se spriječilo dalje širenje infekcije.

 

U cilju podizanja svijesti o reproduktivnom zdravlju, danas su organizovane edukativne radionice u Centru za nauku edukaciju Doma zdravlja Stara Varoš, kao i zdravstveno-vaspitne radionice u osnovnim školama u Podgorici. Takođe, danas će biti organizovana HPV vakcinacija djece do 18 godina u prostorijama Doma zdravlja.

 

Takođe, Institut je omogućio vanredno savjetovanje i testiranje na sifilis, hepatitis B i HIV u prostorijama Savjetovališta za HIV.

 

Ovaj dan je prilika da se istakne važnost očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja te potreba za kontinuiranom edukacijom i podrškom mladima u ovoj oblasti.

 

Izvor:MINA