predložiće zaključavanje
Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) potvrdile su prve slučajeve infekcije podsojevima Omikron varijante korona virusa, EG.5.1 (Eris) i FL1.5.1 (Forniks).
Iz IJZ su kazali da se u Kini, SAD-u, Južnoj Koreji, Portugalu i Španiji bilježi porast prevalencije obolijevanja od ovog virusa i da je za očekivati, kao što je bio slučaj i sa prethodnim podsojevima, da postane dominantan i u Crnoj Gori.
“Kod podsojeva Eris i Forniks desila se mutacija na spajk proteinu, odnosno dijelu virusa koji olakšava ulazak virusa u ćeliju, te stoga ovi podsojevi potencijalno mogu izbjeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju (dovesti do rasta u broju oboljelih)”, kazali su iz IJZA-a.
Oni su paopštili da podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa, ukazuje da su simptomi ovim podsojem isti kao i simptomi kod pacijenata zaraženih poznatim Korona virusom.
Ističu da dostupni testovi za sada dobro prepoznaju novoregistrovane podsojeve virusa.
Iz IJZA-a su istakli da nema podataka koji idu u prilog tome da novi podsojevi daju znatno težu kliničku sliku.
“Odnosno nema dokaza koji idu u prilog tome da ova dva podsoja virusa mogu da uzrokuju pojavu ozbiljnijih formi bolesti ili povećanje smrtnosti kod inficiranih lica u odnosu na one koje su izazivale njihove skorije (prethodne) varijante”, navodi su u Saopštenju.
Iz Instituta podjećaju i opominju građane na poštovanje mjera za zaštitu zdravlja od Covida-2.
“Posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera, što je i dalje na snazi kao jaka preporuka”, kazali su iz IJZ-a.
Kazali su da nastavljaju da prate situaciju vezanu za pojanu novih podsojeva korona virusa u zemlji i da će u skladu sa prikupljenim informacijama redovno informisati građane.
Izvor: Agencija MINA