IZJ

Za potrebe sprovođenja seroepidemiološke studije u Crnoj Gori naručeno je ukupno 7.000 testova na antitijela čija se kompletna isporuka očekuje do kraja juna, saopštili su Dnevnim novinama iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Naručeno je 3.000 testova za kvalitativnu detekciju ukupnih antitijela Elecsys Anti-SARS-CoV-2 kompanije Roche i po 2.000 testova za kvalitativnu detekciju IgM i IgG antitijela VIdAs SARS COV2 IgM i VIDAS SARS COV2 IgG kompanije BioMerieux. Dio testova i neophodnih uređaja je isporučen, uređaji instalirani i obuka osoblja za rad na novim aparatima završena. Ostatak testova se očekuje do kraja juna”, naveli su iz Instituta.
Kako su objasnili, Institut za javno zdravlje je za naredni period planirao sprovođenje seroepidemiološke studije koja se sprovodi na statistički reprezentativnom uzorku kompletne populacije sa ciljem utvrđivanja prisustva antitijela na novi korona virus.
“Učestalost prisustva antitijela naziva se seroprevalencija i ona je direktan indikator broja osoba koje su bile u kontaktu sa virusom, odnosno pokazatelj raširenosti infekcije u određenoj populaciji podrazumijevajući da su osobe koje su bile izložene virusu i razvile antitijela na njega. Sa novim korona virusom, osnovna pretpostavka za sprovođenje studije je činjenica da na početku dešavanja učestalost antitijela na novi korona virus u populaciji nije postojala jer se radi o potpuno novom virusu. Stoga će ova studija koja traga za antitijelima u kompletnoj populaciji omogućiti donošenje zaključaka o obimu infekcije i ukupnoj učestalosti infekcije u populaciji”, naglašavaju u Institutu.
Istovremeno, kako napominju, studija će pomoći i u utvrđivanju činjenica da li su antitijela zaštitna i koliko traje imunitet nakon izlaganja virusu.
“Za odgovore na ova i mnoga druga pitanja će biti potrebno vrijeme, dodatna ispitivanja, informacije iz seroepidemioloških studija iz drugih država i slično”, navode u IJZ.
Kako ističu, prema specifikacijama proizvođača, senzitivnost i specifičnost testova su visoki.
“Svakako, senzitivnost i specifičnost zavisi od vremena uzimanja uzorka, odnosno broja dana od početka simptoma bolesti jer je za stvaranje antitijela potrebno određeno vrijeme”, kazali su iz Instituta.
Što se tiče metodologije, odnosno protokola koji će se primjenjivati, u Institutu navode da će on biti zasnovan na Smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (Population-based agestratified seroepidemiological investigation protocol for COVID-19 virus infection), a da će strategija uzorkovanja uticati na veličinu uzorka.
“Sama studija se sprovodi za naučne svrhe jer serološke metode i testovi na antitijela za sada nemaju odgovarajuću dijagnostičku primjenu. Drugim riječima serološki testovi se za sada ne mogu koristiti za otkrivanje ‘svježe’ infekcije koje je neophodno za protivepidemijsko djelovanje i suzbijanje širenja infekcije. Za tu ulogu zlatni standard je rt-PCR testiranje koje traga za prisustvom novog korona virusa”, dodaju u IJZ.