Mladi Nikšića

Broj registrovanih osoba sa simptomima nalik gripu protekle sedmice je porastao na 294, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori su tokom 49 nadzornih sedmica (od 5.12. do 11.12.2016. godine) prijavljene 294 osobe sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 47,4/100.000 stanovnika”, naveli su iz IJZ, pišu Dnevne novine.

Kako su objasnili, u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u prethodnoj sedmici laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa influence kod 18 osoba, dok je ukupni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva influence u ovoj sezoni je 21.

“U cirkulaciji je dokazan tip virusa gripa A/H3”, kazali su u IJZ.

Kako su podsjetili, u Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje ove sezone do sada je pristigla jedna prijava smrti od influence.

“Najučinkovitija preventivna mjera je vakcinacija protiv sezonskog gripa. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija nakon dvije do tri nedjelje nakon aplikacije vakcine. Opšte preventivne mjere su: redovno provjetravanje prostorija, izbjegavanje blisKih kontakata sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se virus na taj način unosi u organizam”, savjetuju u IJZ.