Pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Žarko Lukšić najavio je da će u borbu protiv prekoračenja brzine na moru biti uključeni i dronovi.
Špic je sezone pa Lukšić, naredna dva-tri vikenda očekuje veliki broj plovila u crnogorskim vodama.
“Veliki je broj pomorskih objekata, brodova, jahti, malih čamaca, glisera, skutera, pedalina kupača.. to je sve dio pomorskog saobraćaja koji Uprava komtroliše na moru”, kazao je Lukšić.
Nedavno je maloljetnik povrijeđen na moru tako što je pao sa gume koju je vukao gliser.
Lukšić ističe da su osobe koje tegle objekat.
“Oni su odgovorne za lice koje je na njemu, kao i drumskom saobraćaju, preuzimaju odgovornost za posljedice koje se mogu desiti”, kazao je Lukšić.
Ovoga ljeta, kaže, bilo i dosta slučajeva otkazivanja motora brodova. One koji koriste čamce poziva da provjere ispravnost plovnih objekata koje koriste.
“Imali smo par zahtjevnih akcija do jula mjeseca, nekih 4 značajnijih gdje je spašeno 26 osoba, u julu 7, 38 osoba je spšeno prvenstveno na području barske Opštine, Bokokotrorskog zaliva i bio je jedan slučaj kada je ribaru pozlilo na otvorenom moru”, kazao je Lukšić.
On dodaje da je obzirom na veliki broj plovila Bokokotorski zaliv najzahtjevniji i najavio novitete u borbi protiv onih koji prekoračuju brzinu na moru.
“U narednom periodu sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Kotor ćemo upotrebom dronova naših plovila i upotrebom drugih tehničkih mogućnosti da sankcionišemo one koji prekoračuju brzinu”, kazao je Lukšić.
Izvor: Portal RTCG