Povodom 65 godina guslarskog stvaralaštva narodnog guslara Stojana Šipičića iz Nikšića, sinoć je u Nikšićkom pozorištu održano veče gusala, koje su organizovali Savez guslara Crne Gore i Udruženje guslara i epskih pjesnika “Vuk Karadžić”. Najavljen kao oproštajni, koncert doajena guslarskog stvaralaštva Stojana Šipčića, koji je organizovan povodom 65 godina njegovog bogatog i veoma uspješnog guslarskog staža, pokazao je, još jednom, da su gusle neraskidivo vezane za život ovog našeg narodnog guslara i da će im biti posvećen i po završetku profesionalne karijere, koju sa 83 godine života, polako privodi kraju.

Od 1967. godine kada je u poznatom studiju u Beogradu snimio prvu ploču sa pjesmama Carev Laz, Ćuprilić vezir, na radost i oduševljenje ljubitelja epske poezije i gusala, preko sada već antologijske Đuranovićeve “Smrt popa Mila Jovovića”, koju je 1977. godine prvi snimio upravo Stojan Šipčić, njegova karijera je neprekidno išla uzlaznom linijiom. Često je nastupao, snimao brojne kasete i CD, putovao, osvajao nagrade i priznanja, utvrđivao zasluženo mjesto među kolegama guslarima.
O Stojanu Šipčiću riječi pohvale stižu od kolega guslara, jednako uspješnih i nagrađivanih, koji su svojim učešćem u oproštajnom koncertu željeli da i na ovaj način daju potvrdu njegovom guslarskom kvalitetu. Na oproštajnom koncertu nastupili su guslari: Kosta Plakalović, Miladin Pandurević, Milan Filipović, Rajko Žižić, Milan Vujović, Vukan Jovanović, Ljubo Pavlović, Radovan Vujović, Jure Miloš, Časlav Leković, Andrija Knežević.

Voditelj programa bio je Dragan Mitov Đurović, koji je podsjetio na nekoliko podataka iz karijere Stojana Šipčića, nekadašnjeg predsjednika jednog od najstarijih guslarskih društava “Vuk Karadžić” , predsjednika Skupštine guslara Crne Gore…

Stekao je i zasluge za podvig i humanost, što je ostalo u trajnom sjećanju u narodu.

Predsjednik Saveza guslara Crne Gore Stevan Mišo Popović čestitao je slavljeniku veliki jubilej i uručio mu nagradu – plaketu i prigodan poklon u znak poštovanja i na sjećanje za dugogodišnje djelovanje na polju očuvanja epske tradicije i gusala. Poklone su uručili i guslari iz Republike Srpske.

Čuvar epske poezije i pjevanja uz strune gusala, narodni guslar Stojan Šipčić ispraćen je u legendu srdačnim aplauzima publike različitih generacija i pjesmom brojnih kolega guslara. Nove staze Šipčić će, obećava, praviti ka mlađim generacijama, pomažući svima koji žele da ovladaju guslama, našim poštovanim i voljenim instrumentom.

Izvor: RTCG