Otvaranje prvih supermarketa njemačkog trgovačkog lanca Lidl u Crnoj Gori tokom ove godine je, i pored najava, nerealno očekivati, smatra direktor Agencije za investicije, Mladen Grgić.

“To nije realno. Nijedan supermarket nije ni počeo sa gradnjom. Ne bi bilo realno ni za neke manje zahtjevne objekte”, kazao je Grgić u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

O tome kada se može očekivati njihovo otvaranje, Grgić nije mogao da da precizniji odgovor, prenosi portal RTCG.

“Ne bih licitirao sa vremenom, jer nije realno očekivati, dok se ne pronađu sva zemljišta, da se izađe sa tačnim datumom”, objasnio je Grgić.

Agencija za investicije, kako je kazao, pomaže u realizaciji investicije.

“Lidl ima visoke standarde, ima određeni način na koji funkcioniše i način na koji planira da otvori supermarkete, a to je veći broj marketa odjednom. Znači da se mora naći lokacija u makar dobrom dijelu gradova u kojima su planirali da bi krenula investicija, a tu je i logistički centar. Tu se susrećemo sa izazovima sa kojima se susreću i domaći investitori, a to je pronalaženje lokacija koje imaju validne prostorne planove. Neki planovi moraju da se promijene i sve to dosta odlaže početak gradnje logističkog centra i supermarketa”, kazao je Grgić.

Lidl je, kako je naveo, na javnom nadmetanju kupio zemljište na par lokacija u zemlji.

“U Podgorici dvije, a u većini gradova su identifikovane lokacije i sada idu procedure koje su zakonom propisane, objave tendera i slično”, dodao je Grgić.

On je ocijenio da Crna Gora ima glomaznu i neefikasnu administraciju.

“Svi subjekti koji se bave investicijama, generalni komentar je o sporosti administracije. Imamo glomaznu i neefikasnu administarciju. Pristup je dugo godina bio pogrešan u samom planiranju, neki zakoni su spremni da se mijenjaju, a neki nikada nijesu bili adekvatni za realno stanje na terenu i sve to usporava investicije”, poručio je Grgić.

Prema njegovim riječima, treba sprovesti ozbiljnu reformu administracije.

Grgić smatra i da je za privlačenje ozbiljnih investicija ključan ambijent u zemlji.

“Ne toliko poreska politika, koliko osjećaj sugurnosti da će narednih godina biti na tom nivou, ali to je ono što mi posljednjih godina nijesmo u stanju da ponudimo investitorima. Razlog je politička nestabilnost kojoj svjedočimo zadnjih godina, neke nepredviđene okolnosti koje su nanijele veliku štetu ekonomiji koja je zavisna od turizma i poremećaji koji utiču da se naš budžet prilagođava vanrednim okolnostima, a ne nekim dugoročnim planovima”, zaključio je Grgić.