Opstina Niksic

Opština Nikšić će u narednoj godini kroz mjere podrške i olakšice pomoći privredu i građane sa oko tri miliona EUR, kako bi ublažila posljedice koronavirusa, odlučeno je na sjednici lokalnog parlamenta.

Usvojene mjere odnose se na oslobađanje plaćanja poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište u narednoj godini, prireza porezu na dohodak građana, kao i oslobađanje ili umanjenje od 50 odsto plaćanja lokalnih administrativnih i komunalnih taksi za period u kojem poreski obveznici ne budu obavljali redovnu djelatnost zbog propisanih epidemioloških mjera.
Takođe je predviđeno i oslobađanje plaćanja zakupnine za zakupce poslovnog prostora u vlasništvu Opštine u periodu u kojem ne budu obavljali redovnu djelatnost, kao i zakupnine za zemljište na kojem je postavljen ili izgrađen privremeni objekat, ukoliko ne bude radio.
Sekretarka opštinskog Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo, Sanija Fatić, kazala je da je prethodni, prvi set mjera iznosio 1,85 miliona EUR, ali da je sada podrška skoro duplo uvećana, jer su ocijenili da je neophodno pomoći privredi kako bi zadržali njen nivo razvijenosti i postojeći broj zaposlenih.
”Time se umanjuje opasnost propadanja privrede i narušavanje poslovnog ambijenta, a samim tim i rizika od socijalnog propadanja u Nikšiću”, rekla je Fatić na sjednici Skupštine.
Ona je objasnila da su usvojene mjere planirane uz poštovanje preporuke Ministarstva finansija i datih smjernicama za izradu budžeta za narednu godinu, kao i uz vođenje odgovorne fiskalne politike sa raspoloživim prihodima.
Fatić je, govoreći o novim usvojenim mjerama, precizirala da se obveznicima godišnje uruči oko 18 hiljada rješenja za plaćanje poreza na nepokretnost za poljoprivredno zemljište, od kojih se opštinski budžet pripuni sa 330 hiljada EUR, ali da će naredne godine ta uplata izostati zbog usvojenih mjera podrške.
Ona je navela i to da će u paket mjera dodati finansijsku podršku malim preduzetnicima pogođenim posljedicama koronavirusa, koji su do kraja juna naredne godine zadržali isti broj zaposlenih u odnosu na kraj prošle godine ili su od tada zaposlili nove radnike sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, a ispunjavaju i ostale predviđene uslove.
Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, saopštio je da su mjerama, koje će važiti do kraja juna, željeli posebno da podrže privrednike grada i malo preduzetništvo, jer je taj sektor najizloženiji negativnim uticajima pandemije.
”Naš osnovni cilj je obezbijediti održivost sektora malih preduzeća, jer je pandemija ostavila velike posljedice i duboke ožiljke i na ekonomskom i socijalnom biću u Nikšiću i Crnoj Gori, a posebno na zdravlje ljudi”, rekao je Simović.
To je bio dodatni motiv za donošenje i pet novih mjera, koje su, kako je ocijenio, finansijski dosta izdašne.
“Sigurni smo da je u ovoj situaciji bolje uložiti više novca da se održe postojeća radna mjesta, umjesto dopustiti da se izgube, pa potom nakon prolaska krize definisati mehanizme i projekte za njihovo obnavljanje”, rekao je Simović.
Predsjednik je naveo da podrška kroz oslobađanje poreza na poljoprivredno zemljište iznosi 330 hiljada EUR, a da će predviđene obaveze za lokalne, administrativne i komunalne takse biti umanjene 50 odsto preduzećima koji su otežano obavljala djelatnosti u ovom periodu.
Prema riječima Simovića, prilikom donošenja mjera moralo se voditi računa i o fiskalnoj održivosti, ali i o tome da poslovni ambijent u Nikšiću mora biti mnogo konkurentniji zbog privlačenja mogućih investitora.
Simović je, obrazložući paket mjera, naveo i predviđeno oslobađanje plaćanja zakupnine za šest mjeseci za 192 zakupca opštinskih stanova socijalnog stanovanja u naseljima Humci i Duklo.
On je kazao da će planirani set pomoći dopuniti mjerom koja se odnosi na mogućnost za direktnu podršku malim preduzetnicima, jer posebnu pažnju žele da usmjere na krojačke i frizerske radnje, kao i ugostiteljske objekte, koji su jedni od najpogođenijih u ovom periodu.
”Definisaćemo način da kroz neki finansijski realan iznos obezbijedimo direktnu podršku za najpogođenije iz tog sektora malog preduzetništva kako bi obezijedili njihovu održivost i u idućoj godini”, saopštio je Simović.