Ogromno gnijezdo društvenih tkalja u Namibiji, vjerovatno najspektakularnija građevina koju je sagradila bilo koja ptica.

Društveni tkač (Philetairus socius) je vrsta ptica iz porodice tkalaca koja se nalazi širom Južne Afrike, Namibije i Bocvane. Ova vrsta gradi velika složena gnijezda zajednice koja podsjećaju na kolibe, zajedno sa kosim krovom od slamnate trave koji baca kišu. Ova gnijezda su najveće i najnaseljenije kućice na drvetu na svijetu, od kojih su neke teške i do tone ili više i široke do 20 stopa i visoke 10 stopa.
Izgrađena oko velikih i čvrstih građevina poput bagremovog drveta ili ponekad čak i telefonskih stubova, gnijezda pružaju zaklon od direktnog sunca, kiše, suše i hladnoće. Dovoljno su veliki za smještaj preko stotinu pari ptica, koje se sastoje od nekoliko generacija istovremeno. Svaki parov za uzgoj teži svom odeljku sa svojim privatnim ulazom i oblaže unutrašnjost mekim paperjastim biljnim materijalom. Ovi ulazi su blisko upakovani i kada se gleda odozdo, zajedničko gnijezdo ima izgled saća. Ove ptice stalno poboljšavaju dom, dodajući nove komore za gnežđenje, a neka gnijezda su ostala zauzeta više od jednog vijeka!
foto : Vie & Edo