Uvaženi pisac, kritičar, esejist, prevodilac, humanist i elokuist iz Indije KALIPADA GHOSH, svjetska ikona književnosti, čija se poezija recituje na mnogim televizijama, uočio je i vrednovao rad naše pjesnikinje Gordane Sarić. On je analizirao Gocinu pjesmu „Niko kao ti“.
„Gordana Sarić je poetski genije ljubavi i dama par excellence. Svestrana je i plodna pesnikinja savremene moderne poezije. Ona je pjesnikinja ljubavi i svjetlosti, emocija i strasti s briljantnom maštom, snažne riječi i živahne fraze.
Zauzima stalno mjesto u svjetskoj poeziji.
Njen stil pisanja je jedinstven i individualiziran.
Svaka čast cijenjenoj pjesnikinji Gordani Sarić za njeno prekrasno umjetničko djelo.
Radujem se još poetskim cvjetovima iz njenog moćnog pera“, napisao je Kalipada Ghosh.
Dalje kaže: „Vaša izvrsna i veličanstvena pjesma pod naslovom “NIKO KAO TI” pjesma je ljubavi koja obuhvata plemenitu temu i misao o ljubavi u kojoj sa dubokom čežnjom i božanskom dušom pjeva o voljenom.
Pjesma započinje “Niko kao ti ne može dozvati leptire plamnog i stvoriti proljeće i kad lišće žuti sjaja, ne može oživjeti izvore zanosnih treptaja i toplinu niz čežnjive grudi rasuti”. Pjesnikinja stvara i postavlja pozadinu prirodnih fenomena poput plamenih leptira sa krilima koja lepršaju od cvijeta do cvijeta u veselju i naglašava nadolazeće proljeće nakon hladne zime kada zeleno lišće drveća postaje žuto. Ovo nas podsjeća na Shelley. “Ako dođe zima
Može li Proljeće daleko zaostajati “.
U ljudskom životu zrelo doba dolazi nakon živahne i snažne mladosti. Duboku čežnju pobuđuje i priziva pjesnikinja i ona žudi za toplinom ljubavi preko čežnjih grudi. Plameni leptir simbolizira mladalačku živahnost. Ugledna pjesnikinja veliča zanos ljubavi i univerzaliziralnu mladost u pijesku Vremena i u ambijentu Prirode. Tu se krije poetska istina i poetska ljepota.
U drugoj strofi “Niko kao ti ne može tako silno i moćno ….. Nebo ljubavi u srcu stvoriti” Ovdje pjesnikinja hvali intenzitet i snagu ljubavi sa žarkim suncem i potvrđuje toplinu ljubavi stvarajući azurno nebo ljubavi u srcu i duši. Kako je slatki i nježni dodir božanske ljubavi njegovala u svojoj duši da ga obožava! Pjesnikinja je skovala mnoštvo riječi, pojačanog osjećaja i senzibiliteta kako bi izrazila svoju emocionalnu bujnost.
U zaključnoj strofi izvanredne pjesme nalazimo
“Niko poput tebe ne može upaliti zvijezde uzdisaja…… Da me odjeneš svojom magijskom nježnošću.”
Ove blistave linije su izrazi i manifestacije žestine strasti i emocionalne bujnosti plamena ljubavi.
Izliv duše pjesnikinje je pojačava emocionalni plamen i efekat ljubavi i rasplamsavanje i čežnja.
Zaključna dva retka označavaju mogućnosti Vremena i Prostora sa pobjedničkim čarobnim daškom nježnosti ljubavi.
Au, kakva je filozofska, metafizička i kosmička tema i misao uvažena pesnikinjo Gordana Sarić predstavljena u ovoj pjesmi uzdižući u umjetnost sve čarobne nježnostii !!!
Izuzetno lijepa pjesma u kojoj odzvanja uzvišena misao.
Svaka čast uvaženoj pesnikinji Gordani Sarić za jedno besmrtno umetničko djelo“, zaključio je Ghosh.