Na ovogodišnjem konkursu Nacionalne Geografije, našle su se i fotografije našeg mladog sugrađanina, Miloša Džiknića, diplomiranog biologa – specijalistu ekologije.

On je za portal „Mladi Nikšića“ rekao da mu je izuzetna čast što su njegove fotografije ispunile sve uslove konkursa za sve četiri kategorije (pejzaži, ljudi, životinje i odozgo), i što su odabrane da učestvuju na foto-konkursu, na kojem, prema njegovom mišljenju, pored glavne teme kao što je umjetnost fotografije, javlja se još jedna tema, koja je u odnosu na ranije godine, danas društveno sve vidljivija i prisutnija tema sa brojnim implikacijama, a to je tema ekologije i očuvanja životne sredine.
Fotografija u kategoriji „odozgo“ – „Poluostrvo Luštica“

LINK za glasanje: https://photocontestrs.natgeotv.com/photo/3493

Prema riječima Miloša Džiknića naučno je dokazano da fotografija ima moć da utiče na svijest i emocije kod posmatrača, i s obzirom da je fotografija jedno od najmasovnijih sredstava komunikacije danas.

„Mislim da se kroz umjetnost fotografije može itekako uticati na buđenje i jačanje ekološke svijesti kod ljudi, jer priroda je sama po sebi savršenstvo, jedno umjetničko i autorsko djelo koje ne smijemo promijeniti, preoblikovati i uništiti. Posmatrajući prirodu na fotografiji, mi možemo da osjetimo taj sklad i harmoniju datog i oštrim okom fotografa, „uhvaćenog“ trenutka u vremenu, te nam se probude i prenose emocije i dobijamo želju da se i mi nalazimo na toj lokaciji, da budemo dio nje, da uživamo u prirodi i njenim blagodetima, te stoga i da je zaštitimo“, ističe on.

Fotografija u kategoriji „ljudi“ – „Planinarenjem do sretnijeg odrastanja“
Link za glasanje: https://photocontestrs.natgeotv.com/photo/3472?page=3

„Najviše volim pejzažnu fotografiju jer je priroda njen glavni vizuelni centar, i ona je uvijek pristupačna, to jest, ne zahtjeva nikakve scenografske trikove, te zavisi samo od vremenskih uslova, a takođe, bilo da se radi o gradskom parku, ulici, ili možda o planinskom predjelu ili mirnom prostranstvu mora – gdje god da ste, ona je svuda prisutna, i dostupna, i može mijenjati svoj oblik, sadržaj i boju svake sekunde, minute, dan za danom, cijele godine, hiljadama godina itd” kazao je Džiknić.

Fotografija u kategoriji pejzaži – „Selo Bosača i pogled na Durmitor“
Link za glasanje: https://photocontestrs.natgeotv.com/photo/3479?page=3

Fotografija u kategoriji „životinje“ – „Uspon mladih poletaraca Sojki“
Link za glasanje: https://photocontestrs.natgeotv.com/photo/3455?page=2

„Iskreno vjerujem da je svakodnevni kontakt sa prirodom sve bitniji za naše živote, za naše zdravlje I sveukupno blagostanje, a fotografisanje prirode je važno zato što nas podsjeća na tu povezanost sa njom, koju moramo održati“, zaključuje Džiknić Miloš.

Ukoliko vam se dopadaju fotografije našeg sugrađanina, svoj glas podrške možete dati na linkovima iznad fotografija, a tim portala “Mladi Nikšića” želi mu svu sreću na konkursu!