Magazin Forbs objavio je listu u ovom trenutku najbezbjednijih zemalja kad je u pitanju COVID-19. Crna Gora se na spisku nalazi na 42 mjestu, a neke zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i našu, su po studiji u doba COVID-19 bezbjednije od država poput SAD, Italije, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva…

Prema ovoj studiji najbezbjednije zemlje na svijetu su Švajcarska, Njemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Kad je riječ o zemljama regiona najbezbjednija je Slovenija koja zauzima 32 poziciju, Hrvatska je rangirana kao 36, Srbija 54, Bosna i Hercegovina 72, dok je Albanija najmanje bezbjedna i prema korišćenoj metodologiji zauzima 88 mjesto.

Kroz različite mjesece pandemije, došlo je do značajnih promjena u rangiranju bezbjednosnih procjena među državama.

U početku, države koje su bile spremne da brzo reaguju na krizu i imale visok nivo spremnosti su rangirane kao najbezbjednije. Sada su njihovo mjesto zauzele otpornije ekonomije.

“Švajcarska i Njemačka zauzimaju prve dvije pozicije zbog svoje ekonomske otpornosti i načina na koji pokušavaju da olabave mjere karantina i ekonomskog zamrzavanja na način koji je zasnovan na nauci, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbjednosti”, navodi se u studiji.

Najrizičniji regioni su, prema studiji, Podsaharska Afrika i Južna Amerika, kao i neke zemlje Bliskog Istoka i Azije.

Istraživanje je, kako je objašnjeno, bazirano na 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara i preko 11.400 podataka u kategorijama kao što su efikasnost karantina, praćenje i detekcija, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada. Studiju je provela grupacija Deep Knowledge Group iz Hong Konga osnovana 2014. godine.

Izvor: Pobjeda