Mladi Nikšića

Poslanici Evropskog parlamenta, pozivajući se na sve više dokaza o negativnom uticaju pomjeranja sata dva puta godišnje, traže promjenu evropske direktive i ukidanje ljetnjeg računanja vremena, rekao je češki evroparlamentarac Pavel Svoboda.

“Naučna istraživanja su pokazala da 20 odsto populacije pati od zdravstvenih problema zbog mijenjanja sata”, rekao je Svodoba, lider neformalne radne grupe evroposlanika okupljene oko te inicijative.
Pored negativnog uticaja na ljudski bioritam, “pomjeranje kazaljki na satu dovodi i do većeg broja saobraćajnih nesreća, poremećaje u porodici i pada produktivnosti na radnom mjestu”, rekao je češki poslanik.
Svoboda je kazao da je ljetnje računanje vremena uvedeno da bi se uštedjela energija, ali da taj cilj nikada nije ispunjen.
On je dodao da je istraživanje jasno pokazalo da je ukidanje promjene vremena korisno za 510 miliona građana.
Radnu grupu čini preko 70 poslanika Evropskog parlamenta iz svih osam političkih grupa. Oni su naveli da predlog ima snažnu podršku među zemljama članicama EU, kao i da je Poljska već učinila prve zakonske korake u tom smjeru.
Svoboda je rekao da će ta neformalna radna grupa za ukidanje ljetnjeg računanja vremena dati predlog rezolucije koja traži od Evropske komisije da njen predlog zvanično uputi predlog evropskim poslanicima.
O promjeni vremena raspravljali su i njemački i švedski parlament, dok predlog nailazi na sve veću podršku, mahom putem peticija koje su potpisale desetine hiljada građana. U Finskoj je takvu peticiju potpisalo 100.000 građana, u Njemačkoj više od 55.000, a u Holandiji 40.000 ljudi.