Evropska unija je spremna da razgovara o američkom prijedlogu za ukidanje prava intelektualnog vlasništva na vakcine protiv covid-19 virusa u okviru napora da se što prije riješi kriza izazvana pandemijom.

“Evropska unija je spremna da razgovara o svakom prijedlogu za rješavanje krize na efikasan i pragmatičan način. Zato smo spremni da razgovaramo i o tome kako bi američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za vakcina protiv kovida-19 mogao da doprinese tom cilju“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u govoru u Firenci.
Kako javljaju agencije, Evropska unija je do sada zajedno s nekoliko zemalja koje imaju snažnu farmaceutsku industriju, poput Švajcarske i Velike Britanije, protivila se ideji o ukidanju patenata za vakcine protiv kovida-19.
Južna Afrika i Indija su prve predložile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukidanje patenata na vakcine protiv covida-19, a to su podržale brojne zemlje u razvoju.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prošlog mjeseca je dato 700 miliona doza vakcina u svijetu, ali od toga je samo 0,2 odsto bilo u siromašnim zemljama.
Fon der Lajen je istakla da se proces vakcinacije u Evropi znatno ubrzao, te da se svake sekunde vakciniše oko 30 Evropljana i ponovila da će već u julu biti vakcinisano 70 odsto odrasle populacije u Evropskoj uniji.
Predsjednica Komisije ističe da je Evropa to postigla uprkos činjenici što nije zabranjivala izvoz vakcina poput drugih.
“Neki mogu da kažu da su zemlje poput SAD ili Velike Britanije bile brže u početku, ali Evropa je postigla ovaj uspjeh i istovremeno ostala otvorena prema svijetu. Dok drugi domaću proizvodnju vakcina zadržavaju za sebe, Evropa je glavni izvoznik vakcina u svetu“, rekla je Fon der Lajen.