Evropski pokret u Crnoj Gori, u saradnji sa Opštinom Nikšić danas je u svečanoj sali Filozofskog fakulteta održao javnu debatu povodom Dana Evrope. Tokom diskusije nikšićki studenti su mogli čuti o prednostima i obavezama koje podrazumijeva članstvo u Evropskoj uniji.

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori istakao je da je Evropski pokret u Crnoj Gori nevladina organizacija koja već punih 15 godina promoviše proces evropske integracije i nastoji da svojim ciljnim grupama pruži što više informacija o procesu pristupanja Evropskoj uniji, koja je, kako on navodi, trenutno najuspješniji model saradnje između država na svijetu.


„Put do Evropske unije neće biti nimalo lak, ima puno oblasti za pregovaranje, Evropska unija je postavila neke nove okvire, neke nove modele, neke nove standarde zato što jednog dana kada postignete uspjeh uvijek želite da i vi budete u društvu uspješnih“, kazao je Radulović.
Kao gost diskusije, mladima se obratio i ambasador Republike Slovačke Nj. E. Roman Hloben, podsjećajući da je Slovačka postala nezavisna država 1993. godine, i da je njeno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u od izuzetnog značaja, te da smatra da isto važi i za Crnu Goru.


„Crna Gora je napravila veliki napredak, vi možete da budete ponosni na sve što ste uradili. Uspješna Slovačka i uspješna Crna Gora ne bi bile moguće bez Evropske unije. Evropska unija nije negativna agenda, već pozitivna agenda za sve države, za građane, za stanovništvo i za mlade ljude“, kazao je Hloben.
Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Radivoje Nikčević naglasio je da je Evropska unija za nepunih šest decenija omogućila uspostavljanje mira i napretka u Evropi, stvaranje jedinstvenih evropske valute, jedinstvenih tržišta bez granica između država. Kao ovakva, postala je velika trgovinska sila, investitor i svjetski lider, te da je ona projekat mira i stabilnosti.


„Vjerujem da će građanke i građani Nikšića i Crne Gore znati da se nose sa novim izazovima i da će pokazati dovoljno kapaciteta da odgovore postavljenim zahtjevima, kao i spremnost da povuku što više sredstava, koja se nude iz evropskih fondova. Nikšić u ovim poslovima ima iskustva, ali i snage da sa kvalitetnim projektima aplicira za sredstva i ista iskoristi na najbolji mogući način“, kazao je Nikčević, napomenuvši da Nikšićani smatraju da će ulazak u Evropsku uniju unaprijediti standard života u mnogim područjima.
Kako je istakao, moramo znati da ćemo u nekim oblastima morati više i bolje raditi kako bi dosegli standard zemalja Evropske unije, pa da se mladi Nikšićani moraju na ovo pripremiti budući da će oni biti ti koji će prevashodno uživati benefite evropskog zajedništva.