Aktuelne epidemiološke mjere negativno utiču na poslovanje ugostitelja, zbog čega je Ministarstvu zdravlja predloženo da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG).

Na sjednici, održanoj u Portonovi Resortu u Kumboru, ocijenjeno je da su radnici u turističkoj privredi diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Crnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u hotelijerstvu i ugostiteljstvu potrebno da posjeduju digitalni covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom koronavirusu.
“Dio radnika zbog obaveze posjedovanja jednog od dokaza iz digitalne nacionalne covid potvrde ne može doći na radno mjesto, zbog čega se postavlja pitanje koji je osnov za neplaćeno odsustvo i kako će im biti isplaćene zarade, s obzirom na to da nemogućnost obavljanja radnih zadataka nije krivica ni poslodavca, ni radnika. Uz hronični nedostatak radne snage u turizmu ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje”, navodi se u zaključcima sa sjednice održane u ponedjeljak.
Na sjednici je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenjeno da zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, već jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti.
“Svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju. Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera”, ocijenjeno je iz PKCG.
Članovi Odbora Udruženja apelovali su na zaposlene u turizmu da se vakcinišu, jer se samo na taj način čuva svoje i zdravlje gostiju i šalje poruka o sigurnoj i odgovornoj destinaciji koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere.
Na sjednici je ocijejenjeno i da sve aktivnosti na pripremi zimske sezone treba definisati i na nivou lokalnih uprava, te je potrebno formirati odbore za realizaciju zimske turističke sezone.
Izvor: RTCG