Boks oduvijek nazivaju plemenitom vještinom. Borci koji ulaze u ring ne suočavaju se samo sa protivnikom, već tokom meča pobjeđuju sebe i svoje strahove. Izuzetak nije ni Emir Šabotić, naš sugrađanin koji karijeru gradi u BK “Herceg Novi”.

Specijalno za portal Mladi Nikšića prenosi iskustvo sa Evropskih igara u Bakuu, govori o počecima, narednim izazovima..

Kada si počeo da se baviš boksom i odakle interesovanje baš za njega pored toliko borilačkih sportova?

Sve je počelo sa mojih 12 godina. Nisam ni razmišljao da se bavim boksom, jer sam u to vrijeme trenirao fudbal i bio član kluba “Fudbal Da droga Ne”. Na ideju i sugestiju mog brata, koji je takođe bokser, posjetio sam salu u kojoj je on trenirao i od tada je počeo moj život da teče u tom smjeru.

emir1

 

 

 

 

 

 

 

 

Sjećaš li se prvog bokserskog treninga i trenera?

Naravno. Prvi trening sam odradio davne 2005. godine, u novembru mjesecu, a tadašnji trener mi je bio Jovan Todorović, veliki borac, a prije svega veliki čovjek.

Da li si u početničkim danima imao uzora, boksera čije si poteze pokušavao da „skineš“?

U to vrijeme svi su imali želju da su jaki kao veliki Majk Tajson, pa tako sam i ja kao manji volio da gledam njegove mečeve, ali nisam kopirao njegov način boksovanja, nego sam učen drugom stilu.

emir 2

Koliko često treniraš i od čega se sastoji jedan tvoj trening, da li je potrebna velika fizička spremnost?

Rade se 2-3 treninga dvneno, zavisi od toga da li je to period “baze” ili završnih priprema. Potrebna su velika odricanja da bi bili dobar bokser. Pored treninga u klubu, redovno trčim i posjećujem teretanu i naravno da je potrebna je velika fizička spremnost.

U karijeri si osvojio mnogo trofeja. Koju pobjedu i medalju bi posebno izdvojio?

Toliko trofeja, a izdvojio bih meč u Skoplju protiv Engleza, gdje sam osvojio prvo mjesto. Meč je bio težak, ali bio sam mnogo fizički spremniji i superiorniji od njega.

emir 3Jesi li zadovoljan statusom u klubu u kojem sad treniraš?

Jesam, u klubu vlada sjajna atmosfera i svi smo kao jedna “porodica”.

Zbog čega si promijenio okolinu i klub u kojem si trenirao i gdje ti više odgovara da treniraš?

Prije svega jer je to moj dobar prijatelj na koga se mogu osloniti za sve šta mi je potrebno u životu, a pored toga u klubu su odlični uslovi i napredovao sam dosta.

Nisi uspio da prođes u drugi krug na igrama u Bakuu, ali vrijeme je na tvojoj strani, da li da očekujemo tvoj prelazak u profesionalce?

Meč je bio mnogo težak i protivnik je bio mnogo iskusniji, sve je išlo u njegovu korist. O profesionalnim stazama nijesam razmišljao, možda se opredijelim i za to kad dođe vrijeme.

emir 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da li ti je ovo bio jedan od najtežih mečeva do sada?

Nije, mnogo su bili teži prethodnih pet mečeva.

Bio si poprilično nepoznat crnogorskoj bokserskoj sceni do meča sa Majklom OꞌRajlijem. Da li je to bio dodatni pritisak prilikom tvog ulaska u meč?

U ranijim borbama sam vidio da mogu da se nosim sa borcima iz Evrope, osjetio neke od njih, tako da mi to nije stvaralo pritisak. Protivnik je bio spreman u svakom pogledu i fizički i psihički, što mu je i donijelo pobjedu.

Šta ti je bilo teško, i ako ga je uopšte bilo, šta ti je bilo lako tokom meča sa O’Rajlijem?

Prilaz je bio najteži jer je Majkl mnogo brz i ima sjajnu eskivažu, jedino to mogu izdvojiti, jer nije imao jak udarac i nije me nijednom uzdrmao tokom meča, samo se kretao i išao unazad.

emir 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pošto ti je to bio prvi put da se boriš van Balkana, kakav je osjećaj bio dok si ulazio u ring?

Osjećaj je sjajan. Postojao je neki pritisak pri ulasku u ring kojeg nisam ni bio svjestan, vidio sam 32 boksera u mojoj kategoriji koji vladaju Evropom, gledao sam njihov stil borbe, upoznao se kako sistem ide i sada će sve ići lakše. U narednim izazovima biću još jači i spremniji.

Šta misliš o meču Boška Draškovića i Igora Terzijeva?

Ta povreda arkade ga je potpuno sputala i mnogo mu je otežala meč. Mnogo bi mu lakše išlo i mislim da bi dobio Terzijeva da je nije bilo.

Da li te je boks učinio popularnijim među pripadnicama ljepšeg pola?

To morate njih upitati 🙂

Kakvo je trenutno stanje u boksu u Crnoj Gori? Ko su glavni borci, klubovi?

Stanje je haotično, a od boraca bih izdvojio mog sugrađanina Boška Draškovića na prvom mjestu.

emir 6Više njih je sada u profi vodama, neke dobro poznaješ, kako ti se čini domaća profi scena?

To su momci koji se bore cijeli život i zaista im skidam kapu. Izdvojio bih Zlatičanina i Sjekloću, a zaista mi je žao što svoju karijeru nije nastavio Milorad Gajević jer je čovjek “prejak”.

Imaš li, pored mnogobrojnih obaveza vremena za neki hobi, rekreativno bavljenje drugim sportom?

Vremena je malo, ali kad god uspijem da dođem do njega provodim ga sa svojim drugovima uz nekoliko partija fudbala ili košarke koja je najsličnija boksu.

Koje su to godine po tebi koje su idealne za početak treniranja boksa i koju bi poruku poslao mladim budućim bokserima i onima koji žele da se bave ovim sportom?

Bokser mora početi od malih nogu ako želi da postigne veći uspjeh. Mali je broj njih koji su nešto postigli u kasnim godinama i upoznao bih ih sa finansijskom situacijom koja je vrlo loša, jer od ovoga sporta ne može se zaraditi za pristojan život. Rekreativno bih ga preporučio svima.

emir 7

Poznato je da među mladim Nikšićanima postoji zapažen broj onih koji imaju interesovanje za ovaj sport. Da li možeš da im uputiš neki koristan savjet?

Uvijek je Nikšić imao velike talente, ali mnogi od njih ne mogu doći do izražaja jer nema ko da ih promoviše i nema ko da vodi računa o njima. Savjet koji bih prenio mladima jeste da im je obrazovanje na prvom mjestu, a zatim neka se pronađu u nekom sportu, jer je sport dio života i čini vas boljim.

Kakvi su tvoji dalji planovi i da li možemo očekivati neki novi meč u skorijoj budućnosti?

Za mjesec dana je Evropsko prvenstvo u Sofiji i ovog puta očekujem bolji rezultat nego u Bakuu.

Da li pratiš i kako ti sviđa koncept našeg portala?

Nisam pratio do sada, ali sam upućen da portal radi na bazi Nikšića i to mi se mnogo sviđa. Od sada ću vas redovno pratiti.

Da li za kraj imaš neku poruku za čitaoce našeg portala?

Živite zdrav život i ne odustajte od svojih ciljeva. Pobjeđuje samo onaj ko je uporan!

emir 8