mladi niksica

Članovi ekspertskog tima koji su prepisali plan hrvatskog kurikuluma za Fizičko vaspitanje podnijeli su ostavke i vratiće novac koji su primili po osnovu tog angažmana, prenose Vijesti.

Ministarstvo prosvjete iniciralo je izbor novog Nacionalnog savjeta za obrazovanje prošle sedmice, nekoliko dana nakon incidenta sa prepisivanjem dijela planova i programa iz predloga reforme obrazovanja Hrvatske.

Stav Ministarstva prosvjete od otkrivanja incidenta sa prepisivanjem hrvatskih planova bio je da se moraju kazniti neodgovorni pojedinci.

“Po dobijanju informacija o preuzimanju dijela hrvatskog kurikuluma u crnogorski osnovnoškolski program za Fizičko vaspitanje, Zavod za školstvo održao je, po zahtjevu Ministarstva prosvjete, sastanak sa članovima radne grupe koju je formirao sa ciljem izrade ovog predmetnog programa. Članovi Komisije u sastavu: Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su neopozivu ostavku na članstvo u radnoj grupi za izradu Programa, te će iznos koji su primili po osnovu angažmana za rad u Komisiji biti vraćen u Budžet”, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Bivši predsjednik Ekspertske grupe koji je radio na reformi obrazovanja kod susjeda Boris Jokić poručio je da je “nemoralno i nečasno” to što je Zavod preuzeo njihove kurikulume bez konsultovanja onih koji su radili na tome ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj.

Građani Hrvatske su planove i programe na kojima je 18 mjeseci radilo 500 stručnjaka iz svih oblasti, platili preko 1,3 miliona.