dopis, ministartvo , djeca, kontrolni

Dopis Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta od prije tri dana kojim su Škole obaviještene da mogu u učionicama da organizuju pisanu provjeru znanja đaka, bez obzira da li se nastava odvija onlajn, unijela je pometnju među nastavnicima. Pojedine škole su već zaključile ocjene đacima za tromjesečje, dok su druge to odgodile i zakazale pisanu provjeru znanja. To je Pobjedi rečeno iz Upravnog odbora nevladinog udruženja Prosvjetna zajednica Crne Gore.

Kažu da su ovo obavještenje, koje je stiglo, posljednjeg dana trećeg kvartala, zaposleni u školama različito shvatili, naročito zbog toga jer su nekoliko dana prije imali „neprecizno i nezvanično saopštenje Ministarstva u medijima”, da mogu ako hoće da produže klasifikacioni period za jednu sedmicu.
“U kontaktu sa kolegama iz drugih škola u drugim opštinama, primijetili smo da je većina već zaključila ocjene i da su u toku sjednice. Većina nas jeste shvatilo ovo obavještenje od 30. marta kao smjernicu za naredi klasifikacioni period, ali što ćemo sa onima koji su ipak sad zakazali pismene provjere, šta ćemo sa roditeljima koji sad imaju osnova da misle da smo nepravedni i da su neka djeca uskraćena (ili kažnjena) za pismenu provjeru znanja”, naveli su oni.
Kažu da je veliki problem i to što Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne odgovara na njihove mejlove i telefonske pozive.
“Problem je i taj što svoje odluke prvo objave u medijima, a tek nakon nekoliko dana škole dobiju zvanično saopštenje. U međuvremenu prosvjetni radnik doživi razne pritiske i nerazumijevanja javnosti, ne shvataju da ne možemo ništa da preduzmemo dok ne dobijemo zvanični dopis od uprava škole, a uprave od resornog ministarstva. Često javnost prije dobije informacije o narednim koracima Ministarstva od nastavnika. Sve to urušava ugled nastavnika i produbljuje jaz između nastavnika i roditelja učenika”, poručili su iz ovog udruženja.
Ističu da ono što je već evidentno u ova četiri mjeseca od kada imamo „novo” Ministarstvo, jeste da imaju problem u komunikaciji ništa manje izražen u odnosu na prethodno Ministarstvo prosvjete.
Negoduju što su početak drugog polugodišta isplanirali u saradnji sapredstavnicima Sindikata i roditelja, ignorišući reagovanja i zahtjeve NVU „Prosvjeta zajednica CG“ čiji su članovi isključivo nastavnici praktičari „mnogi sa zapaženim rezultatima u obrazovanju i sa višedecenijskim radom u učionici”.
“Zar nije nelogično i nepametno ne iskoristiti te kapacitete, a ujedno i podijeliti odgovornost?! Neophodna je decentralizacija svih ministarstava, posebno Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta jer pokriva četiri resora vrlo važna za razvoj i ugled jedne države, a ujedno, možemo slobodno reći, Ministarstvo koje predstavlja najveći broj intelektualaca i akademskih građana. Profesor, umjetnik, naučnik, novinar, sportista daće svoj maksimum ako je uvažen, ako se poštuje njegovo mišljenje, ako mu se omoguće uslovi za rad”, zaključuju oni.
Izvor: Pobjeda