posebne mjere

Donijete su posebne mjere o zaštiti birača na izborima u Nikšiću koji se održavaju u nedelju, radi spriječavanja širenja i prenošenja koronavirusa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, naredba se odnosi na birače koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru, zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama oboljelim od koronavirusa ili sa osobama za koja postoji sumnja da su oboljela od te bolesti.
Naredba se odnosi i na birače koj imaju pozitivan rezultat testa na koronavirus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.
Iz Ministarstva su kazali da su naredbom obuhvaćeni birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, kao i oni koji se nalaze u bolnici, radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom koronavirusom.
Kako su pojasnili, birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju prilikom ulaska u Crnu Goru ili zbog sumnje da su bili u kontaktu oboljelima ili sa oni za koja postoji sumnja da su oboljela mogu da izlaze iz porodičnog smještaja ili drugog objekta, radi glasanja.
„Ali samo u vremenu potrebnom za glasanje, uz obavezno pridržavanje svih propisanih mjera (nošenje zaštitne maske, socijalna distanca od najmanje dva metra, dezinfekcija ruku)“, dodaje se u saopštenju.
Navodi se da birači koji su na osnovu rješenja sanitarne inspekcije, smješteni u samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat testa, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti mogu da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju propisanih mjera.
„Birači koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije novim koronavirusom mogu da glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze na bolničkom liječenju i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju svih propisanih mjera“, kaže se u saopštenju.
Iz Ministarstva su istakli da su povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma tih birača, dužni da se pridržavaju svih propisanih mjera.
Dodaje se da su povjerenici, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma birača u zdravstvenoj ustanovi, dužni da postupaju u skladu sa propisom kojim se uređuje način i postupak sprovođenja mjera za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija, a po uputstvima prisutnog zdravstvenog radnika.
Kako su naveli, birači koji se nalaze u bolnici, radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom koronavirusom, mogu da glasaju putem pisma u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se nalaze i dužni su da se tokom glasanja obavezno pridržavaju propisanih mjera.
Iz Ministarstva su napomenuli da su povjerenici za glasanje van biračkog mjesta, prilikom postupanja po zahtjevu za glasanje putem pisma, kao i prilikom povratka na biračko mjesto, dužni da se pridržavaju propisanih mjera.
Naredbom je, kako su kazali, dozvoljeno da se biračima koji su upisani u birački spisak, a imaju mjesto boravka u drugoj opštini, dozvoljava izlazak iz te opštine i ulazak u Opštinu Nikšić od šest do 21 sat.
Iz Ministarstva su podsjetili da je odgovornost za sprječavanje širenja i prenošenja koronavirusa i poštovanje propisanih protivepidemiološkoh mjera na biračima, zdravstvenim ustanovama, Državnoj izbornoj komisiji (DIK), Opštinskoj izbornoj komisiji, povjerenicima i drugim učesnicima u izbornom procesu.