Donacija Turske

Turska je donirala Vojsci Crne Gore (VCG) 30 automatskih pušaka, vrijednih oko 38,5 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za logistiku Veljko Mališić i vojni ataše Turske u Crnoj Gori Muhamed Kablaj su na sastanku povodom primopredaje ocijenili da je donacija pokazatelj uspiješne saradnje dvije zemlje, naglasivši da će se ona nastaviti.
Kako se navodi, predmet donacije su puške MPT-55 i MPT-76, koje imaju identična konstruktivna rješenja, ali koriste različite NATO kalibre, 5,56×45 milimetara (mm) i 7,62x51mm.
Riječ je o pouzdanom oružju, dizajniranom tako da nesmetano funkcioniše u ekstremno toplim i hladnim uslovima, a opremljeno je „pikatini“ šinama koje omogućavaju montiranje dodatne opreme, poput optičkih nišana, laserskih obilježivača cilja i slično.
„Turska je u razvoj tog naoružanja uložila oko 22 miliona USD i MPT će zamijeniti automatske puške njemačkog proizvođača Hekler i Koh kao osnovno pješadijsko oružje oružanih snaga te zemlje”, zaključuje se u saopštenju.