Na svjetskim tržištima prošloga vikenda dolar je ojačao i bilježi rast drugu nedjelju zaredom, dok je euro bio pod pritiskom zbog novog lockdowna u Evropi kako bi se suzbio treći talas transmisije covid-19 virusa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošlog vikenda 0.8 ossto, na 92.70 bodova, nedaleko najviše skale u četiri mjeseca.
Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0.7 odsto, na 109.65 jena, blizu najviše razine u devet mjeseci.
Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, za 0.9 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.1795 dolara, blizu najniže razine od novembra prošle godine.
Investitori su prošloga vikenda fokus usmjerili na gospodarske pokazatelje i dinamiku vakcinacije koji bi im trebali dati daljnje smjernice u vezi izgleda za najveća svjetska gospodarstva, a prije svega su usmjereni na izglede za SAD i Europu koji se razlikuju.
Optimizam u vezi dolara pripisuje se dobrim signalima s američkog tržišta rada i najavi američkog predsjednika Džoa Bajdena da postavlja novi cilj, a to je 200 miliona doza vakcina protiv covida-19 u SAD-u u prvih sto dana svoga mandata.
Izvor: CDM