Evropa se suočava sa najgorom sušom u poslednjih 500 godina, sa dvije trećine kontinenta u stanju uzbune ili upozorenja, smanjujući plovidbu unutrašnjim vodama, proizvodnju električne energije i prinose određenih usjeva, objavila je u utorak Evropska opservatorija za sušu (EDO), jedna od agencija Evropske unije.

Avgustovski izvještaj Evropskog opservatorija za sušu (EDO), koje nadzire Evropska komisija, kaže da je 47% Evrope pod uslovima upozorenja, sa jasnim nedostatkom vlage u zemljištu, a 17% u stanju pripravnosti što se tiče uticaja na vegetaciju.
“Ozbiljna suša koja pogađa mnoge regije Evrope od početka godine dodatno se širi i pogoršava od početka avgusta”, navodi se u izvještaju, dodajući da će zapadnoevropsko-mediteransko područje vjerojatno doživjeti još jače toplotne udare i suše od normalnih do kraja godine.
Veliki dio Evrope suočio se s visokim temperaturama ovog ljeta, što je pojačavalo suše, uzrokovalo šumske požare, pokrenulo serije upozorenja i iniciralo pozive za dodatnim djelovanjem u borbi protiv klimatskih promjena.
Čini se da je trenutna suša najgora u najmanje 500 godina, pod pretpostavkom da će konačni podaci na kraju sezone potvrditi preliminarnu procjenu, stoji u saoppštenju Komisije.
Usjevi su pretrpjeli štetu, pri čemu će prinosi kukuruza u zrnu u 2022. biti 16% ispod prosjeka prethodnih pet godina, a prinosi soje i suncokreta pašće za 15%, odnosno 12%.
Proizvodnja hidroenergije je takođe pod negativnim uticajem, sa očekivanim daljnjim uticajem na proizvođače energije zbog nedostatka vode. Niski vodostaji otežali su plovidbu unutrašnjim vodama (kopneni putevi), poput Rajne, pri čemu su smanjene količine brodskih terete, što će dalje uticati na transport uglja i nafte. EDO je istako da su kiše sredinom avgusta možda ublažile trenutne klimatske uslove, ali u nekim slučajevima dolazile su s olujama koje su uzrokovale daljnju štetu.
Indikator suše izveden je iz mjerenja padavina, vlage u zemljištu i udjela sunčevog zračenja koje biljke apsorbuje za fotosintezu.
Priredio: Dr Velibor Spalević- predsjedavajući Odjeljenja mladih naučnika i savjetnik Svjetske organizacije za zaštitu zemljišta i voda (World Association of Soil and Water Conservation – WASWAC; Council Member and Chairman of the Youth Committee – YC) za period 2020-2023.