Košarkaška ekipa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića pobjednik je međunarodnog memorijalnog turnira “Vedran Jelavić“, koji je održan u Dubrovniku,

Košarkaši nikšićkog fakulteta u finalu su savladali ekipu Dubrovnika, dok su u polufinalnom duelu bili bolji od predstavnika Mađarske.

U veoma jakoj konkurenciji difovci su pokazali kako se timskom igrom i velikom željom dolazi do rezultata. Naime, oni su poraženi u prvom kolu grupne faze i to minimalnom razlikom. Medjutim, negativan rezultat u prvom meču pozitivno je uticao na košarkaše Fakulteta za sport. Dodatna motivacija i timski duh koji ova ekipa nadogradjuje iz godine u godinu, najbolje se reflektovao u narednim duelima. Ekipa iz Madjarske, nezvanično je bila favorit na turniru, ali protiv nikšickih studenata nije imala šanse. Difovci su u tom duelu bili nadmoćniji u svim segmentima igre, ne dopustivši protivniku da nada drugačijem ishodu. Finale i borba za zlato zasluženo su pripali košarkasima sa nikšićkog fakulteta. Oni su od početka do kraja kontrolisali rezultat, a sjajne napadačke serije krunisali su atraktivnim završnicama, na koje publika nije mogla da ne reaguje.

Difovci su u Dubrovniku pobrali sve simpatije publike, a na opšte iznenadjenje, u finalnom susretu imali su veću podršku sa tribina nego što je imala ekipa iz Dubrovnika.

Ispraćeni brojnim aplauzima i čestitkama podigli su pehar namjenjen pobjedniku, a trener ekipe Vladimir Vuković nije krio zadovoljstvo nakon osvojenog zlata.

”Najprije želio bih da čestitam svim akterima turnira, a i da se zahvalim mojoj ekipi na velikoj borbi i želji da jos jednom završimo na pobjedničkom postolju. Poraz u prvom kolu bio je samo dodatni motiv da pokazemo kvalitet i na dostojan način predstavimo Univerzitet Crne Gore. Do posljednjeg minuta u finalu, momci su prikazali visok stepen motivacije i ponajviše me raduje što timski duh koji ova ekipa gradi već trecu godinu zaredom, samo raste, a prijateljske odnose van terena, prenosimo profesionalnim ponašanjem na terenu. Sad trena polako da počnemo da razmišljamo i o Studentskoj ligi, u kojoj ćemo se truditi da ponovimo uspjeh i titulom očuvamo renome fakulteta”, saopštio je za portal Mladi Nikšića trener Vuković.

Na turniru, koji je održan 21. put, učestvovalo je šest muških košarkaških i osam ženskih odbojkaških ekipa iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Košarkaši Fakulteta za sport bili su jedini predstavnici iz Crne Gore, a njihovo dvogodišnje osvajanje Studentske lige Univerziteta Crne Gore bila je organizatorima turnira preporuka za poziv.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Dubrovniku su predstavljali Petar Kapešić, Lazar Perovanović, Danilo Zeković, Luka Šćepanović, Radonja Pejović, Goran Lončar, Dejan Raičević, Milija Vuletić, Rade Đoković i Nemanja Tomašević, predvođeni trenerom Vladimirom Vukovićem.

Sa njima je bio i vođa ekspedicije prof. dr Milovan Ljubojević.

Memorijalni turnir održava se se po 21. put u čast jednog od najpoznatijih profesora iz oblasti fizičke kulture u regionu. Turnir se ranije zvao Međunarodni košarkaški i odbojkaški turnir, ali je 2007, nakon smrti dr sc. Vedrana Jelavića, koji je bio pomorac, pedagog, naučnik i profesor na pomorskim studijima Sveučilišta u Dubrovniku, preimenovan njemu u čast.