Mladi Nikšića

Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom neće skoro dobiti dvije trećine glasova u kosovskom parlamentu zbog podijeljenih mišljenja među parlamentarnim grupama. Nema izgleda da to brzo prođe, kaže u izjavi za Pobjedu kosovski analitičar Azem Vlasi. 

Ističe da to nema nikakve veza sa Crnom Gorom i da odnosi ostaju dobri, ali da političke razmirice među partijama još uvijek blokiraju ovo pitanje.
“Sve parlamentarne grupe uvijek ponavljaju ono što je istina da Kosovo i Crna Gora imaju prijateljske odnose. Međutim, tu su problemi između parlamentarnih grupa, ali niko ni zbog čega nije ljut na Crnu Goru. To se svodi na sljedeće. Eto, ako bi Crna Gora pristala da se zajedno dvije države obrate arbitraži, a arbitražni sud će najvjerovatnije potvrditi ovo što je potpisano, ili ako Podgorica još jednom razgovara sa Prištinom pa makar bilo ispregovarano isto, čini se da bi demarkacija odmah prošla. Tu neko mora da spašava obraz i po svemu sudeći to je sadašnji premijer Ramuš Haradinaj. Dok je bio u opoziciji, pravio je najveći problem oko toga, a sad se našao u ulozi premijera koji treba da riješi to pitanje i jednostavno nema načina da pravi salto mortale i da se pravi da je sada sve u najboljem redu, pa da to ratificiramo”, poručuje Vlasi.
On objašnjava da vladajuća koalicija na Kosovu ima jedva prostu većinu, a tu su i koalicioni partneri albanskih partija.
“Mora se uzeti u obzir i da su poslanici srpske manjine rekli da ne smiju zbog Beograda da glasaju, jer će time ispasti da priznaju Kosovo kao državu. I zato nema glasova za ratifikaciju. To su sve unutrašnjo-politička pitanja i nemaju veze sa odnosima sa Crnom Gorom”, poručuje Vlasi. Sjedinjene Američke Države su pozvale kosovske političke partije da ratifikuju Sporazum o pograničnoj demarkaciji sa Crnom Gorom, upozorivši da odgađanje ratifikacije šteti kredibilitetu Kosova na međunarodnoj sceni.
I visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini poručila je nedavno da je posljednji trenutak da Priština ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, što je jedini preostali uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova. Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova potpisan je 26. avgusta 2015. godine u Beču, nakon trogodišnjih pregovora komisija za granicu. U skladu sa odredbom člana 12 potpisanog sporazuma, Crna Gora i Kosovo obavezali su se da će potvrditi, odnosno ratifikovati sporazum u cilju stupanja na snagu. Skupština Crne Gore je na sjednici 28. decembra 2015. godine donijela Zakon o potvrđivanju ovog sporazuma, uz očekivanje da i Skupština Kosova izvrši njegovo potvrđivanje, odnosno ratifikaciju.
Nezavisna međunarodna ekspertska komisija, sastavljena od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Njemačke, koju je angažovala tadašnja predsjednica Kosova sa zadatkom da ocijene proces razgraničenja sa Crnom Gorom, konstatovala je 29. marta 2016. godine da nijesu pronašli nepravilnosti u procesu razgraničenja.