mladi niksica

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se u svijetu 4. oktobra, kako bi se skrenula pažnja na njihov položaj. Na današnji dan, u više od 100 zemalja svijeta, organizuje se više od 1000 događaja koji slave važnu ulogu životinja u životu čovjeka.

Svjetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine u Firenci na svjetskom kongresu prijatelja životinja. Povodom 4. oktobra, organizacije za zaštitu životinja i azili za životinje u svijetu otvaraju vrata za posjetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

U poslednjih 30 godina, stavovi čovjeka o svijesti životinja doživjeli su veliki preobražaj. Osamdesetih je bilo široko zastupljeno mišljenje da životinje predstavljaju samo skup refleksa, vođenih primitivnim, podsvesnim potrebama. Ideja o tome da životinje mogu da osjećaju emocije nalik ljudskim bile su označavane kao sentimentalni antromorfizam.

Svjetski dan zaštite životinja obilježava se kako bi se prisjetili da:
– su životinje ravnopravni stanovnici naše planete s kojima dijelimo život i prostor,
– imaju jednako pravo na život kao i mi,
– kao i ljudi osjećaju bol, patnju, strah i stres, tako da im ne smijemo činiti ono što ne želimo da neko čini nama,
– ono što sankcionišemo u okviru našeg, ljudskog društva trebalo bi biti zabranjeno činiti životinjama,

Ovog dana trebalo bi da se podsjetimo da je čovjek istrijebio mnoge životinjske vrste uništavajući njihova staništa i eksploatišući ih zarad profita i zabave. Ogroman broj kućnih ljubimaca pati i umire odbačen na ulicama ili u prepunim azilima.
Samo u Evropi više od 35.000 životinja godišnje strada u mukama u besmislenim eksperimentima. Više od 50 miliona životinja godišnje se ubije na najsvirepije načine zbog krzna. Milioni životinja širom svijeta pate i umiru u klanicama, cirkusima, trkama, zoo vrtovima, borbama.

Prema podacima Svjetske unije za zaštitu prirode (IUSN), ugroženo je 21 odsto svih poznatih sisara, 30 odsto vodozemaca, 12 odsto ptica, 28 odsto gmizavaca, 37 odsto riba i 35 odsto beskičmenjaka. Danas na planeti imamo više od 40.000 ugroženih vrsta životinja.

Prema zvaničnim podacima komiteta UN zaduženog za zaštitu životinja i prirode, svakoga dana nestane oko 100 životinjskih vrsta. Razlozi leže u nezajažljivom osvajanju profitabilnog prostora u moru i na kopnu bez osvrtanja na posledice.

Zaštitimo životinje i ne samo danas, već svakog dana, trudimo se da im život bude lijep i bezbrižan.