Sveti Haralampije na grčkom Χαράλαμπος – radosna svjetlost) je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku. Vjeruje se da je imao 113 godina kada je postradao zbog Hrista.

Kada nastalo strašno gonjenje hrišćana u vrijeme cara Septimija Sjevera, starac Haralampije ne krijaše se od gonitelja, nego slobodno i javno propovjedaše vjeru Hristovu. Sve muke pretrpe kao u tuđem tijelu. A kad s njega živa kožu odraše, nezlobivi svetac reče carskim vojnicima: “Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro tijelo, vi obnoviste duh moj za novi, vječni život”. Mnogobrojna čudesa učini, i mnoge u vjeru obrati. Čak i careva kći Galina napusti neznaboštvo svoga oca i posta hrišćanka. Osuđen na smrt i izveden na gubilište sveti Haralampije uzdiže ruke k nebu i pomoli se Bogu za sve ljude, da im Bog dade tjelesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske. “Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv; oprosti im grijehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!”

Poslije molitve ovaj sveti starac predade dušu svoju Bogu prije nego što dželat spusti mač na njegov vrat. Postrada 202. godine. Njegovo tijelo uze Galina i česno ga sahrani.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 10. februara po crkvenom, a 23. februara po gregorijanskom kalendaru.