Crveni krst Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore danas će obilježiti Dan dobrovoljnih davalaca krvi, prenose Vijesti.

Odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade biće dodijeljene najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,8 odsto, a od toga je 42 odstp dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto „porodičnih“ davalaca.

Cilj je da davanje krvi bude u potpunosti dobrovoljno, dok, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi treba da iznosi minimum četiri odsto od ukupnog broja stanovnika u našoj državi.

“Iako je trend napredovanja u ovoj oblasti prisutan, i dalje moramo uložiti napore da dostignemo ciljeve i preporuke vezane za dobrovoljno davalaštvo krvi. Naša organizacije je posebno usmjerena na rad sa mladima, jer želimo da kod kod njih podignemo svijest u što ranijem dobu o značaju dobrovoljnog davanja krvi. Danas želimo da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi, herojima koji davanjem krvi često spasavaju živote, a ostale pozivamo da se vode njihovim primjerom. Dajte krv, za život!“, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Svečanost se organizuje u petak, 12. maja 2017. godine, u 11 sati, u prostorijama Crvenog krsta Crne Gore.