Novac

 

‘’Penzoneri ne mogu očekivati 150 eura pomoći uz ovu penziju, jer će im novac biti uplaćen tek kada Evropska komisija isplati 27 miliona eura državi’’ , kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

“Do 20. je to nemoguća misija, bez da se to desi danas. Ne moramo čekati ni narednu penziju, već to možemo isplatiti i vanredno kada legnu sredstva”, kazao je on u emisiji Link Radija Crne Gore.

Istakao je da uplatu EK očekuju u narednih deset do 15 dana.

Za pomoć penzionerima i materijalno ugroženim porodicama od tog iznosa izdvaja se 8,5 miliona.

“U momentu kada Evropska komisija uplati sredstva, to očekujemo narednih dana, odmah nakon toga očekuje se da se napravi jedna varijanta, da se ne čekajući rebalas koji bi prihodovao ova sredstva, da se iz tekuće rezerve izdvoji novac da se izvrši isplata. Nećemo čekati, već će se islata izvršiti iz tekuće rezerve čim legnu sredstva od EK”, kazao je Damjanović.

Vrijeme za ograničavanje marži

Damjanović smatra da se mora ponovo reaktualizovati ograničavanje trgovačkih marži.

“Vidjećete profite maloprodajnih lanaca koji će ovih dana izaći. Oni su u rangu profita banaka”, rekao je on.

Kaže da su maloprodajni lanci najveći profiteri posljednjih godina.

“Korijeni su u nezajažljivim profitu vlasnika maloprodajnih lanaca koji su iskoristili rast energenata i inflacije da podignu cijene. A kada su se cijene spustile nije bilo ni elementarne odgovornosti da se te cijene vrate”, kazao je ministar.

Ističe da država mora da prenebregne to da ne dođe do nestašica.

Damjanović je ocijenio da je trenutno situacija na tržištu energenata stabilna, te da neće doći do smanjenja akciza, osim ako cijene ne porastu radikalno.

On je objasnio da je budžet Crne Gore izgubio 50 miliona eura prethodnim ograničavanjem cijena goriva.

“Da li ti koji predlažu uvođenje ovih mjera imaju alternativu za tih 50 miliona koje bismo ponovo izgubili”, pitao je Damjanović i dodao da je “lako biti pametan na Twitteru”.

Prema njegovim riječima, cijene su na nivou prosjeka u regionu.

“Ukoliko dođe do nestabilnosti na tržištu energenata i ukoliko radikalno cijene porastu, mi ćemo istog sekunda ponovo intervenisati, ali da to radimo iz ove perspektive, kada za to nema potrebe, treba biti na zemlji”, naveo je Damjanović.

On tvrdi da država ima bolje prihode od planiranih.

“Imamo nekih deset procenata konstantno više nego što smo planirali. Tu je definitivno potrošnja uvećana”, rekao je Damjanović.

Kada je riječ o suficitu koji je iskazan u januaru, Damjanović je objasnio da dobar dio obaveza sada dolazi na izmirenje.

“Tako da je taj suficit trenutnog karaktera. To treba gledati u dužem periodu. Imamo stabilno finansiranje budžeta i imamo obezbijeđen finansijski okvir do početka turističke sezone”, zaključio je Damjanović.