Aleksandar Damjanović

Direktor Uprave carina i prihoda Aleksandar Damjanović, koja je pod Ministarstvom finansija i socijalnog staranja, za Vijesti je kazao da se Zakon o fiskalizaciji mora jednako primjenjivati na sve koji podliježu fiskalizaciji, uključujući i advokate.

On je objasnio da je sporazum koji je ponuđen Advokatskoj komori najbolje moguće rješenje i da na sprovođenje Zakona o fiskalizaciji neće imati uticaja to što je trenutna većina u AK odbila sporazum.
“Skoro četiri petine onih koji podliježu fiskalizaciji već poštuje Zakon, nema razloga da bilo ko, pa makar to bili i advokati, bude privilegovan i da za njega važe drugi uslovi”, rekao je on.
Damjanović je kazao da ohrabruje i činjenica da je četvrtina advokata već fiskalizovana. Dok traju pregovori, u protekla dva mjeseca skoro 200 advokata se prijavilo za elektronsku fiskalizaciju računa koje izdaju klijentima. Prema informacijama “Vijesti” većina advokata koji se bave poslovnim pravom i radničkim pravima je prihvatila fiskalizaciju i završila tehničku proceduru za priključenje na sistem Uprave prihoda i carina, dok većina advokata koji se bave krivičnim pravom je protiv prelaska na ovakav način obračuna i naplate poreza.
Novi sastanak predstavnika Vlade i Advokatske komore o spornoj elektronskoj fiskalizaciji advokatskih usluga i obustavi rada advokata mogao bi se održati u ponedjeljak, a ovaj put domaćin će, prema informacijama “Vijesti”, biti ministar unutrašnjih poslova i koordinator Ministarstva pravde Sergej Sekulović.
Predstavnici Advokatske komore na sastanku u ponedjeljak će informisati sagovornike o rezultatima i posljedicama izjašnjavanja advokata koji su većinom glasova odbacili ponuđeni tekst sporazuma o prekidu štrajka koji im je ponudilo Ministarstvo finansija.
Protiv sporazuma glasalo je 420, a za 311 advokata. U zapisniku s glasanja se navodi da na osnovu prebrojanih glasova predloženi sporazum nije usvojen, pa je ranija odluka o obustavi pružanja pravne pomoći i dalje na snazi. Međutim, ni advokati koji su protiv štrajka ne mogu da rade jer ih kažnjava Advokatska komora, a može im i ukinuti licencu.