Institut Simo Milošević

Obaveza Instituta “Simo Milošević” će nakon potpisivanja protokola između Crne Gore i Srbije biti negdje oko 5,3 miliona EUR, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović gostujući u Bojama Jutra na TV Vijesti. Dodao je da će Crna Gora to izmiriti i za taj novac zadužiti Institut. On je naveo da je razmatran sporazum sa zdravstvenim fondom u Srbiji, gdje bi osiguranici iz Srbije dolazili u Institut na liječenje i oporavak. Dodaje kako preostaju dugovi ne manji od 20 miliona evra, koje neće biti lako izmiriti.

Damjanović apeluje na Elektroprivredu (EPCG) da uplati novac direktno Institutu, naglašavajući da nema potrebe da se tu uvlači i Ministarstvo finansija i Vladi kao garanti, jer oni to ne mogu da rade.
“To ljudi iz EPCG dobro znaju. Bilo je malo neprijatno i demagoški da se pravi neka pisanija u medijima i da se obmanjuju i zaposleni u Institutu da Vlada treba da garantuju. Dovoljno je da se izvrše obećanja EPCG i da se već sjutra upate tih 600 hiljada EUR pozajmice Institutu”, rekao je Damjanović.
Na pitanje da li strahuju da će Institut ostati bez zaposlenih, Damjanović je rekao da ovo što se radi posljednjih nekoliko mjeseci, u odnosu na ono što se nije radilo prethodnih 20 godina, nije sporo, nego je maksimalno brzo.
On je rekao da su prihodi u budžetu od januara do avgusta iznosili 1,68 milijardi EUR, što je 32 odsto više nego prošle godine u istom periodu i skoro 300 miliona odnosno 21 odsto više od plana.
“To su velika sredstva i pokazuje da su javne finansije na zavidnom nivou. Za taj iznos uvećanih budžetskih prihoda biće manje zaduženje koje smo planirali budžetom za tekuću godinu. Ovim trendovima konstantog rasta budžetskih prihoda izvan plana izmirujemo sve obaveze kako smo i obećali. Imamo rast i kod poreza na dodatu vrijednost, akciznih prihoda. Te trendove nastavljamo i u avgustu. Turistička sezona je i dalje u toku pa ćemo vidjeti bilans u septembru”, rekao je Damjanović.
On je istakao da Crna Gora od januara do septembra živi od onoga što je sama stvorila.
“Prihodi u državnoj kasi su na nivou 191 milion EUR, to je jučerašnji podatak, sa 68 miliona EUR zlata.”
Javni dug je, po njegovim riječima, pao ispod 60% BDP-a, što je pozitivna poruka međunarodnoj finansijskoj javnosti. Kada je riječ o otplati duga, kaže da neće biti nikakvih problema da se sve obaveze servisiraju, te da ako bude novih zaduženja, ona će se iskoristiti za stvaranje fiskalne rezerve za početak naredne godine