Na opšte zadovoljstvo prisutnih, danas je u prostorijama hotela Jugoslavija održan okrugli sto “Održiva ekonomija biodiverziteta” na temu “Značaj održanja biodiverziteta u Župi nikšićkoj”.

Teme kojih su se prisutni dotakli bile su raznolike, to su biodiverzitet tj. flora i fauna Župe nikšićke, projekat NATURA 2000, klima Župe nikšićke… Tema je bio i razvoj Crne Gore, naravno sa posebnim osvrtom na Župu, o neiskorišćenim prirodnim resursima, nedovoljnoj valorizaciji, o tome kakva bi zemlja Crna Gora mogla da postane iskorištavanjem resursa koje posjedujemo, a ne ulažemo u njih i na žalost ih ne cijenimo i često ne primjećujemo. Govorilo se o ekologiji i ekonomiji, mladosti i iskustvu, vezali su se srodni pojmovi, a sve kako bi se skrenula paznja na bogatstva Crne Gore i sirila svijest o istim, naročito kod mladih.

 

 

Na samom početku, prisutnima se obratila asistent projekta Radmila Bajagić, iz NVO “Morakovo”.

“Želim da kažem da je ovaj okrugli sto rezultat projekta ‘Značaj održanja biodiverziteta u Župi mikšićkoj’. To je projekat koji se sprovodi na teritoriji Opštine Nikšić negdje od septembra. On je trebao biti završen do marta, ali zbog pandemije je odložen i evo danas smo ponovo svi tu. Ovaj projekat je podržan od strane Fondacije za razvoj sjevera CG. A inače je širi dio projekat ‘Zelena ekonomija za razvoj regiona’ koje finansira Evropska Unija, a u Crnoj Gori ih sufinansira Minstarstvo javne uprave. Vaše današnje prisustvo opravdava glavni cilj projekta, a to je da se biodiverzitet štiti aktivnošću svih onih kojih se on tiče uključujući i multisektorsku saradnju. Upravo vaše prisustvo nam pokazuje da smo ostavrili cilj našeg projekta”, kazala je Bajagić.

Na okruglom stolu govorila je i potpredsjednica Opštine Sonja NIkčević.

“Meni je izuzetno drago da ovaj projekat ima već svoj završni dio. CG ima plan da se u dobrano vrijeme nađe, tj. postane punopravna članica EU, a jedan od preduslova za to jeste zaštita životne sredine. Znamo da je po teritoriji naša Opština najveća sa 2065 kilometara kvadratnih. Na tom prostoru Župa je zahvatila itekako veliki potez koji stvara sliku o Nikšiću kao o ekološkoj Opštini jer je Župa svojim bogatstvom izuzetno važan segment naše Opštine “, navela je Nikčević.

Nikčević je zaključila da je zdrav život jedina alternativa čovjeku koji se susreće sa prijetnjama epidemije.

“Mislim da smo svakog dana sve bliži onim standardima koji savremenom čovjeku pripadaju. To je ono što bi se kao zaključak moglo navesti. Jedna od po meni bitnih odrednica jeste vraćanje zdravim stilovima života, zdravoj prirodi, prehrani, ekologiji. Čovjek savremenog doba koji je prošao ovu pošast mislim da će sebe više tu pronalaziti i čuvati biodiverzitet”, zaključila je Nikčević.