Crna Gora pratiće preporuke Evropske unije o otvaranju granica, možda neke odluke budu i liberalnije u odnosu na te preporuke, ali prije svega, u cilju zaštite zdravlja građana Crne Gore, rekao je u “Bojama jutra“ na TV Vijesti pomoćnik ministra zdravlja Miro Knežević.
“Narednih dana donijećemo odluke. Otvaraćemo granice, bitan je ekonomski dio, ali prioritet je zdravlje građana“, rekao je dr Knežević.
S obzirom na to da su u Srbiji aktivna žarišta u nekoliko gradova – može li otvaranje granica Crne Gore biti selektivno – za određene gradove ili regije, pomoćnik ministra zdravlja rekao je da se i o tome razmišlja.
Knežević kaže da Institut za javno zdravlje i čitav zdravstveni sistem svakodnevno prate epidemiološku situaciju kako kod nas tako i u regionu i svijetu.
“Mi bi najradije da se sve otvori i da nema virusa, ali moramo da se prilagodimo situaciji. Najviše bih volio da se situacija kod naših komšija što prije popravi izađu iz ove faze“, rekao je pomoćnik ministra.
“U slučaju da se poveća broj oboljelih od virusa korone i bude potrebe za privremenim Covid bolnicama u kratkom roku će se to riješiti”, rekao je Knežević i dodao da imamo kapaciteta za nove karantine, ukoliko bude potrebe za tim.
Knežević kaže da se u odnosu na prvi talas virusa korone sada javljaju mlađi pacijenti, i da imaju potrebe za raspiratorom.
“Imam taj osjećaj da smo u ovom periodu virus korona shvatili olako. Imamo preko 30 hospitalizovanih pacijenata. Vrlo je važna i potrebna individualna odgovornost“, rekao je Knežević.
Kako se uveliko priča da su nastavnici i učitelji za prve razrede snimili predavanja, te da možda postoji velika vjerovatnoća da škole neće biti otvorene u septembru, Knežević je rekao da je daleko septembar.
“Do jučerašnjeg dana 255 lica je u karantinu, blizu 2000 osoba u samoizolaciji, ali taj broj se mijenja”, rekao je Knežević.