fudbal

Ubjedljivim trijumfom protiv Gruzije od 3:0, reprezentacija Crne Gore završila je prvi turnir kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sa sedam bodova i ubjeđenjem da našu selekciju ništa ne može spriječiti da se drugi put uzastopno plasira na smotru najboljih ekipa Starog kontinenta. Štaviše, izabranici Veljka Bašića pokazali su kvalitet i kada su suočeni sa problemima, bez povrijeđenog Marka Bojića imali meč loptu protiv Grčke i na kraju uzeli bod u tom susretu, pa će vjerovatno duel sa istim protivnikom u posljednjem kolu turnira u Podgorici, koji se igra od 14. do 16. maja, odlučiti o pobjedniku grupe. A na EP ćemo, po svemu sudeći, i Grci i mi…

O utiscima sa meča protiv Gruzije i uopšte sa prvog turnira kvalifikacija, govori naš selektor Veljko Bašić:
Duel sa Gruzijom, Crna Gora je počela sa potpuno podmlađenom postavom, u kojoj su bili Nikola Radonić na poziciji tehničara, Milutin Pavićević kao korektor, Ivan Zvicer na prijemu servisa (on je igrao i protiv Grčke) i Luka Babić na poziciji srednjeg blokera. Od standardne postave u igri su bili baš kapiten Vojin Ćaćić na prijemu, Blažo Milić srednji bloker i libero Nikola Lakčević. Gruzija je povela 1:0, a onda naši odmah uzeli pet uzastopnih poena. Raspucani su bili svi oni kojima je Veljko Bašić dao šansu, ubrzo je na mjestu libera ušao Ivan Vlahović umjesto Lakčevića, a na prijem Miloš Kosović umjesto Ćaćića. Crna Gora je ubrzo stekla 10 poena prednosti, Gruziji nisu pomogla ni dva tajm-auta. Smenjivali su se sjajni potezi odbojkaša u crno-zlatnim dresovima, blistava partija naših mladića ostavila je Gruziju na svega osam poena u prvom setu. Možda protivnik i nije merilo njihovog kvaliteta, ali komplimenti sa kojima je od početka priprema o njima govorio naš selektor Bašić, govore da Crna Gora sa njima ima i kontinuitet i lijepu budućnost.
I u drugom setu naša selekcija je pregazila domaćina turnira, Bašić pružio šansu korektoru Bojanu Strugaru, a on je i te kako opravdao i smečevima, a pogotovo sjajnim servisima, uključujući i dva asa. Gruzija je jedva došla do 12 poena u tom dijelu igre.
U trećem setu bila je to igra “mačke i miša”, Crna Gora nije spuštala “nogu sa gasa”, pa je domaćin uzeo jedan poen manje nego u prethodnom setu…
Crna Gora – Gruzija 3:0
(25:8, 25:12, 25:11)
Tbilisi – “Važa Kačarava Volleyball Arena”. Igrano bez prisustva publike.
Sudije: Olejnik (Rusija), Akindži (Turska).
Crna Gora: Minić, Kosović 8, Babić 8, Zvicer 13, R. Strugar, Ćaćić 1, Radonić 2, Lakčević, Bojić, Milić 7, B. Strugar 6, Ječmenica, Pavićević 10, Vlahović.
Gruzija: Jobidze, Tevdoradze 3, Čolaria 1, D. Ćaćua 6, Gordadze, Heirabadi, Hvistani 2, O. Ćaćua, Zakaidze 5, Lobhanidze, Meladze 4, Nutsubidze, Kačibaja.