Crna Gora će 21. novembra biti domaćin “Kod.io Adria Gaming Tour”, najvećeg regionalnog turnira u “counter strike global offensive” (CSGO) u organizaciji Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) i partnera iz regiona, u kome će učestvovati oko 150 timova iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije.
“Pripreme su uveliko u toku, kroz naš Savez postavljamo Crnu Goru u središte velikih regionalnih dešavanja kada su u pitanju elektronski sportovi. Prvi turnir kao najava osnivanja Adria Esports Asocijacije (AESA) i lige CSGO Adria, će moći da se prati putem platforme “twitch”, vodeće svjetske„live stream” platforme za gejmere, esport takmičenja, muzička dešavanja i različite kreativne sadržaje, ali i putem naših društvenihmreža i youtube kanala”, saopštio je Filip Šoć, u ime SESCG.
Crna Gora aktivno prati globalne trendove u esportovima, pa Savez elektronskih sportova Crne Gore učestvuje u osnivanju Adria asocijacije, ravnopravno sa zemljama regiona
SESCG je već član najvećih svjetskih federacija u gejming industriji – IESF i GEF.
“Kao članovi ovih organizacija imamo mogućnost da predstavljamo Crnu Goru na svjetskom nivou”, dodao je Šoć.
Savez je nedavno uspostavio saradnju sa RTCG, koja svake večeri, od pola sata iza ponoći do šest ujutru emitovatigejming program, crnogorske strimere koji igraju simulacije fudbala i slično.
“Gejming je zapravo sport. Kada smo u Crnoj Gori počeli tu priču prije sedam godina, sve je bilo daleko, ali već danas naši gejmeri imaju mogućnost da dođu do najjačih svjetskih timova, a među najboljim ighračima na svijetu su već i neki iz Crne Gore i igraju za najbolje svjetske klanove”, rekao je Šoć.
UEFA je ove godine organizovala eprvenstvo u fudbalu i reprezentacija Crne Gore je osvojila je 9. mjesto.

Izvor: Pobjeda