Cijene proizvoda i usluga u decembru 2021. godine su porasle za 0,3 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec 2020. godine više za 4,6 odsto, pokazuju podaci Monstata. Tokom 2021. godine cijene su porasle u odnosu na 2020. godinu za 2,4 osto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena: mlijeka, sira i jaja, povrća, hljeba i žitarica, čvrstih goriva, mesa, usluga vazdušnog prevoza putnika, ribe i morskih plodova”, piše u izvještaju Monstata.
U decembru 2021. godine hrana i bezalkoholna pića poskupila su 1,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,7 odsto, hoteli i restorani 0,6 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.
S druge strane pojeftinili su odjeća i obuća 1,8 odsto, prevoz 1,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,6 odsto, ostala dobra i usluge 0,2 odsto.
Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.
Indeks potrošačkih cijena koristi se za usklađivanje plata i zarada u skladu sa kolektivnim ugovorima, kao i penzija i socijalnih davanja.
Indeks potrošačkih cijena se definiše kao mjera prosječne promjene cijena fiksne korpe roba i usluga koje domaćinstvo kupuje u cilju zadovoljenja svojih potreba.