zamišljanje želje

Danas je Bogojavljenje – jedan od najvećih hrišćanskih praznika za koji se vezuju mnogobrojni narodni običaji, a neki od najznamljivijih svakako jeste zamišljanje želje tačno u ponoć ili, za djevojke, stavljanje ogledalceta pod jastuk u nadi da će sanjati mladića za kojeg će se udati. Naše sugrađane smo pitali da li su ispoštovali neki od pomenutih običaja, a u nastavku saznajte da li je neka djevojka, možda, i sanjala onog suđenog.

„Zamislila sam želju, ali ogledalce nijesam stavljala, jer ne želim da vidim tu osobu – neka bude neizvjesno“, rekla nam je Ana, dok je Branka odgovorila da je zaboravila na vjerovanja za Bogojavljenje.
Frizerka Mira je kazala da je stavila ogledalce, ali da suđenog, ipak, nije sanjala. „Možda iduće godine“, bila je optimistična.
„Uvijek zamislim želju. Kažu da će se sigurno ostvariti, ali vidjećemo“, odgovorio je Milan, a Aleksandra je sa žaljenjem izjavila da joj se prošlogodišnja želja nije ostvarila, ali da ove godine očekuje ispunjenje nove.
„Nijesam znao za ove običaje. Meni je poznato samo plivanje za časni krst“, kaže Mišo.
Branka je kratko odgovorila da je zaspala i zaboravila, a studentkinja Rajka je naglasila da svake godine navije alarm na telefonu kako ne bi zaboravila da pogleda nebo tačno u ponoć.
„Nijesam znala za ogledalce ispod jastuka, inače bih uradila tako“, odgovorila je Nataša, učiteljica.
Nikšićanin Marko naveo je da nije zamišljao želju i da je skroz zaboravio da je danas Bogojavljenje.
„Prije par godina sam stavljala ogledalce ispod jastuka, ali nikog nijesam sanjala. Moram priznati da sam se tada malo razočarala, pa sinoć nijesam ispoštovala ovaj običaj“, kazala je Sanja.
Srđan nam je u prolazu rekao da ne vjeruje baš toliko u ostvarivanje želja i da svaki čovjek mora da se potrudi za ono što hoće, a naša sugrađanka Bojana gotovo uvijek zaboravi šta je sanjala, ali se svakako nije ni sjetila da stavi ogledalce.
„Meni se snovi rijetko ostvaruju, a i ne bih voljela da znam za koga ću se udati“, navela je Ana, ekonomista.
„Nijesam zamislio želju, jer nijesam ni znao za taj običaj. Svakako mislim da je zanimljivo probati. Lijepo je kad čovjek vjeruje“, odgovor je taksiste Mirka.