fudbal

U subotu startuje 16. sezona Telekom 1. Crnogorske fudbalske lige od sticanja nezavisnosti.

Već četvrtu godinu zaredom, domaći elitni fudbalski karavan činiće 10 klubova (u prvih 12 sezona Prva liga se igrala sa 12 klubova), a igraće se u četvorokružnom sitemu – svako sa svakim po četiri puta, dva puta kod kuće i dva na strani.

Budućnost, Sutjeska, Dečić, Podgorica, Rudar, Jezero, Zeta, Iskra, Petrovac i Mornar boriće se za šampionsku titulu i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, za još tri mjesta koja vode u kvalifikacije za Uefinu Ligu konferencija, ali i za opstanak – 8. i 9. na tabeli igraće baraž sa 2. i 3. iz Amplitudo Druge CFL, dok će desetoplasirani ispasti u niži rang.
Telekom 1. CFL je na zvaničnoj listi Uefinoj listi među najgorima u Evropi – trenutno je na 50. mjestu, od 55 članica Evropske fudbalske federacije, a slabije rangirane trenutno su samo lige Estonije, Kosova, Farskih Ostrva, San Marina i Andore.
Prijeti, međutim, dalji pad, zbog čega bi CFL mogla da izgubi jedno mjesto u evropskim kupovima – da umjesto četiri, ima samo tri predstavnika.
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Crne Gore donio je odluku kojom se od predstojeće sezone klubovi u Telekom 1. CFL obavezuju da tokom cijelog meča na terenu imaju jednog igrača mlađeg od 21 godinu na dan odigravanja utakmice i jednog igrača rođenog 2000. godine ili kasnije.
To je promjena u odnosu na prethodnu sezonu, kada su klubovi bili obavezni da tokom cijelog meča imaju na teranu dva igrača mlađa od 21 godinu.
Liga počinje u subotu, 24. jula, što je najraniji početak do sada, a posljednje kolo jesenjeg dijela sezone igraće se 5. decembra.
U prvom kolu sastaju se Petrovac – Mornar, Dečić – Zeta, Iskra – Jezero, Sutjeska – Petrovac i Rudar – Budućnost.
Prva tri meča na programu su u subotu, Sutjeska će dočekati Podgoricu u nedjelju, dok je duel Rudara i Budućnosti odložen jer Podgoričani već u utorak protiv HB Toršavna igraju revanš meč 2. kola kvalifikacija za Ligu konferencija.
Prva utakmica je sjutra na Farskim Ostrvima, kada se i Sutjeska sastaje sa Makabijem iz Tel Aviva.
Izvor: Vijesti